Košarac: Turkovićeva vodi uskostranačku politiku

  • 18.01.2021. 18:27

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da ministar inostranih poslova Bisera Turković u "slučaju ikona" sprovodi uskostranačku politiku i politiku nekih drugih centara moći.

"Biraću riječi cijeneći njene godine i kolegijalan odnos. Turkovićeva vodi inostrane poslove kao ministar, a njen šef je Predsjedništvo BiH. Pokažite mi zemlju igdje na svijetu gdje ministar inostranih poslova bez argumenata i bez činjenica iznosi takve stavove prema svom šefu države?! Nigdje", rekao je Košarac novinarima.

On je naveo da bi bilo potpuno logično da Turkovićeva pruži doprinos kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se dođe do materijalnih dokaza kada je riječ o ikoni i vlasništvu, a ne da vodi kampanju protiv "kolektivnog šefa države", što nije prvi put.

Dodao je i da je vidljivo da postoji sinhronizacija i da se željelo da se zamagli neprimjeren i nepristojan događaj u Sarajevu kada dva člana Predsjedništva nisu dočekala ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

"Vjerovatno iza toga stoji i nastojanje da budu negirani kapaciteti Milorada Dodika, ali to je političar broj jedan u Republici Srpskoj i kod srpskog naroda koji je to potvrdio sa 370.000 glasova", istakao je Košarac.

On je poručio da uspjeh Dodika na izborima za srpskog člana Predsjedništva ne može izbrisati gumicom ni Turkovićeva, niti bilo ko drugi.

"Da li je riječ o frustraciji što je dočekao Lavrova u Istočnom Sarajevu?!Vjerovatno jeste. Da li neko želi da narušava odnose nekih zemalja, Republike Srpske i Rusije?!Vjerovatno želi. Ali, ministar inostranih poslova nema taj mandat", upozorio je Košarac.

On je dodao da ministar inostranih poslova treba da sprovodi politike koje definiše Predsjedništvo BiH, a ne da kritikuje člana Predsjedništva i uvodi neki potpuno neargumentovani spin.

"Jedino što je mogla da traži jeste potpuni angažman da se utvrdi da li je ikona vlasništvo Ukrajine ili nije. Mislim da je ovo vrlo nekorektan i problematičan potez ministra inostranih poslova u Savjetu ministara", rekao je Košarac.

On je rekao da su se u kampanju uključili i opozicioni političari iz Republike Srpske, kao i određeni mediji iz Srpske i Federacije BiH.

"Vidljivo je da Vukota Govedarica koji je bio kandidat za predsjednika Republike Srpske sada ostao samo recitator pjesmica Mirka Šarovića i brani Ukrajinu iz Gacka", rekao je Košarac i dodao da "Govedarica, vjerovatno, nije obaviješten da je izgubio izbore u Gacku i da je sada tamo SNSD na vlasti".

Tagovi: