Zajednička komisija za odbranu i bezbjednosti PS BiH

Kovačević: Neviđeni skandal što je kadet iz BiH odbio rukovanje sa austrijskom ministarkom

  • Izvor: RTRS
  • 03.10.2024. 16:42

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednosti Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da je neviđeni skandal to što je kadet iz BiH na Terezijanskoj vojnoj akademiji odbio da se rukuje sa ministarkom odbrane Austrije Klaudijom Taner i da će to u potpunosti uništiti međunarodni kredibilitet BiH, ukoliko je išta od njega uopšte ostalo.

„Navikli na takve informacije iz zemalja poput Irana i Pakistana, ali nije nam palo na pamet da takvo nešto može da se desi u BiH, odnosno mi iz Republike Srpske bismo povjerovali da je tako nešto moguće, ali su nas uvjeravali iz Sarajeva, pogotovo ekipa oko ministra odbrane Zukana Heleza, da to nema nikakve veze sa BiH i Oružanim snagama BiH“, istakao je Kovačević.

On je rekao da je sve što je Helez radio sa "militarizacijom i glumljenjem nekakve vojne sile od BiH, slikanjem sa automatskim puškama, izmišljenim dronovima i ostalim čudima", dovelo do dodatne radikalizacije unutar jednog dijela Oružanih snaga BiH i da sada imamo ovakvu situaciju kao reakciju, za koju će morati da traže odgovore i rješenja.

Amidžić: Vlast predvođena Stanivukovićem laže građane i pričinjava višemilionsku štetu Banjaluci

Amidžić: Vlast predvođena Stanivukovićem laže građane i pričinjava višemilionsku štetu Banjaluci

„Ako to spojimo sa drugim elementima i incidentima koji imaju veze sa islamskim radikalizmom, a koji dolaze iz BiH i na najgore moguće načine se ispoljavaju širom Еvrope, to pokazuje da BiH i te kako ima probleme i da, kada govorimo o tome, ne znači da želimo nekog da ocrnimo u BiH, već da je to zajednički problem na koji treba da se traže adekvatni odgovori“, naglasio je Kovačević.

On je rekao da edukaciju na austrijskoj Vojnoj akademiji u potpunosti plaća Ministarstvo odbrane Austrije na čijem je čelu gospođa sa kojom je kadet iz BiH odbio da se rukuje.

„Mislim da je to neviđen skandal i apsolutna sramota i da nanosi nemjerljivu štetu ugledu BiH na međunarodnom planu, ako je išta ostalo od tog ugleda“, naglasio je Kovačević.

On je rekao da će Zajednička komisija za odbranu i bezbjednosti Parlamentarne skupštine BiH zatražiti sve informacije o ovom slučaju od Ministarstva odbrane i da će predložiti Komisiji da zauzme stav da za takve kadete ne smije da bude mjesta u Oružanim snagama.

Akcija ”Kop”: Uhapšen bliski saradnik Rajka Dukića

Akcija ”Kop”: Uhapšen bliski saradnik Rajka Dukića

„U Oružanim snagama treba da budu ljudi koji mogu da se identifikuju sa BiH koja je sekularna zemlja sastavljena od dva entiteta i u kojoj su nosioci suvereniteta tri ravnopravna konstitutivna naroda, a ovo nikako ne liči na sekularno, normalno demokratsko društvo. S obzirom da se radi o mladiću koji se zove Benjamin i koji dolazi iz Sarajeva, mislim da je jako bitno da se postavi pitanje, jer u tom njegovom Sarajevu je gradonačelnik žena i zove se Benjamina, da li bi Benjamin pružio ruku Benjamini“, rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da Republika Srpska želi da se ogradi od ovog incidenta i da će razmisliti da u ime Srpske upute izvinjenje Ministarstvu odbrane Austrije.

Pratite nas i putem Vibera