Delegat

Kovačević: Pošto SDS ne smije, SNSD će predložiti zakon o zamjeni stranih sudija

  • Izvor: Agencije
  • 16.10.2024. 17:49

Delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH prvom prilikom će u proceduru uputiti zakon koji će da reguliše izbor troje sudija koje je do sada birao predsjednik Еvropskog suda za ljudska prava, a koji će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom BiH, rekao je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao da će tome pokušati da se riješi ovaj vitalni problem, bez kojeg neće biti moguće rješavati druga pitanja.

On je podsjetio ljude u Еvropskoj komisiji i u Delegaciji ЕU da je rješavanje pitanja stranih sudija, odnosno njihove zamjene domaćim sudijama, jedan od 14 prioriteta Еvropske komisije.

- Tako da teško je da možemo praviti nekakve nove korake na evropskom putu, teško je da možemo ispunjavati neke nove uslove dok ne ispunimo taj uslov koji nam je Еvropska komisija dala ranije - rekao je Kovačević.

Govoreći o najavama hrvatskih delegata da će glasati protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu koje je predložio Želimir Nešković, Kovačević vjeruje da su i oni politički principijelni i da će biti zajedno na ovom zadatku te da će tako rješavati to pitanje odlaska stranih sudija i borbe za suverenitet BiH i suverenitet konstitutivnih naroda u BiH a u svjetlu najavljenog novog prijedloga.

Pratite nas i putem Vibera