Delegat u Klubu Srba

Kovačević: Sarajevo priznaje da Šmit nije visoki predstavnik

  • Izvor: RTRS
  • 23.09.2024. 15:05

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da u Sarajevu sada, kada bi Kristijan Šmit trebalo da svjedoči pred Еvropskim sudom za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Kovačević", ponavljaju stavove Republike Srpske da Šmit nije vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma i priznaju da on nije visoki predstavnik.

Kovačević je istakao da se sada čeka da u potpunosti prihvate činjenice i zajedno sa Srpskom poruče da Šmit nije visoki predstavnik.

"Odnos Sarajeva prema Kristijanu Šmitu ide od ljubavi do mržnje, pa smo mogli prvo da čujemo, bez obzira šta oni mislili o njegovim stavovima, da njihov odnos mora da bude 'veži konja gdje ti aga kaže'. To govori o mentalitetu. Sada čujemo posljednje izjave da traže da Šmit bude proglašen za personu non grata. Samo još čekamo da u potpunosti podrže stavove Republike Srpske i kažu da nije visoki predstavnik, odnosno ponove činjenicu da, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, Aneksom 10, on nije visoki predstavnik“, rekao je Kovačević.

On je dodao da su u Sarajevu uvijek kada je Šmit radio protiv Republike Srpske bili njegovi najveći njegovi zagovornici i zato su, kaže, izašli s tezom "veži konja gdje ti aga kaže".

"Oni su vjerovatno navikli na takav odnos prema stranim moćnicima, mi Srbi nismo. Mi Srbi nikada nismo ljubili lance, mi smo se uvijek borili i borićemo se za slobodu našeg naroda, jer našem narodu, na našoj zemlji, sloboda pripada“, poručio je Kovačević.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.