Najava protesta

Krajišnici zbog migranata kreću u Sarajevo pred zajedničke institucije

  • 25.07.2018. 19:58

Većina načelnika iz Krajine najavila je da će sutra na proteste u Sarajevo. Pridružiće im se i oko 50 odbornika, potvrdio je gradonačelnik Bihaća, koji je podsjetio da će protesti biti održani ispred zgrade zajedničkih institucija zbog teške situacije u svjetlu migranske krize.

Želimo da pozovemo Ministarstvo bezbjednosti i Savjet ministara da rade svoj posao, poručuje gradonačelnik Bihaća i kaže da još nema odgovora da li će ih primiti ministar Dragan Mektić, predsjedavajući Denis Zvizdić ili Semiha Borovac, kojima su uputili zahtjev za sastanak. Šuhret Fazlić kaže da je namjera mirno okupljanje, sa jasnom porukom nadležnim institucijama.
 
"Mi u skaldu sa zaključkom gradskog vijeća, dolazi nas 50, sa mnom dolaze moje kolege načelnici i gradonačelnici, želja nam je, dakle, cilj protesta je da ukažemo, koliko je situacija ozbiljna, dole u Krajini, posebno u Bihacu i Velikoj Kladuši", kaže Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća. 

Dan uoči najavljenih protesta, koji će biti održani u vrijeme zasjedanja bh. parlamenta, migrantska kriza je bila glavna tema i Komisije za odbranu i bezebjednost. Čuli su se novi prijedlozi, ali kako se bliži kraj mandata aktulenom sazivu Parlamenta BiH, teško da će biti sprovodivi, poručuje DF-ov Sifet Podžić. Kaže da su usvojeni zaključci proslijeđeni u oba doma Parlamenta BiH. 

"Između ostalog, pokrenut je zaključak da se formira istražna parlamentarna komisja, koja će vidjeti koje to institucije nisu odgvorile, odnosno koje su javnosti lažno izvještavale, da je sve pod kontrolom", kaže Sifet Podzić, član komisije za odbranu i bezbjednost BiH. 

"Očito je da institucije BiH nisu izvršile adekvatnu pripremu određenih radnji koji su trebale da predhode, koje će obezbjediti da ta migranska kriza prođe što bezbolnije kriz BiH", kaže Borislav Bojić iz DNS-a.
                      
Da bi prošla što bezbolnije potrebno je ojačati kapacitete, poručuje prvi čovjek Granične policije koji je prisustovao sjednici Komisje za odbranu i bezbjednost. Ponavlja da postojeći nisu dovoljni da bi se iskontrolisale sve rute i adekvatno djelovalo. 

kaže Zoran Galić, direktor Grancine policije BiH

"Dakle, imamo oko 600 policijskih službenika koji nedostaju Graničnoj policiji i ono što je trenutno u ovoj situaciji jedino moguće jeste angažman drugih policijskih službenika, sa različitih nivoa vlasti, od županija do kantona i entiteta da pomognu Graničnoj policiji na jedan adekvatan način", kaže Zoran Galić, direktor Grancine policije BiH. 

Juče na sjednici Savjeta ministra nije donesena odluka o smještaju migranata u Unsko-sanskom kantonu, a danas je u Sarajevu konačno napravljen i prvi korak za smještaj u kasarni Ušivak. Potpisan je ugovor o grantu vrijednom milion evra za opremanje centra za migrante u Hadžićima, a sve se radi uz pomoć Razvojne banke Savjeta Evrope.