Željko Budimir

''Nerealno da CIK vrši žrijebanje za delegate u Domu naroda''

  • 29.06.2024. 12:47

Profesor međunarodnih odnosa Željko Budimir rekao je da nije realno da Centralna izborna komisija /CIK/ BiH vrši žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH, jer za to postoji Narodna skupština Republike Srpske.

"Nije realno. To nema nikakve veze. Zašto postoji Narodna skupština, zbog čega nam treba parlamentarna demokratija ako ćemo kuglicama da izvlačimo ko će da bude predstavnik u Domu naroda?", upitao je Budimir.

On je dodao da sve to predstavlja krah, ne demokratije, nego zdravog razuma.

Govoreći o blokadi Doma naroda od Bošnjaka zbog Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, Budimir je ocijenio da je to model njihove politike i da im uopšte nije stalo do evropskog puta.

"Model te politike jeste da blokiraju institucije BiH kad god treba da se desi neki sporazum. Bošnjaci u Domu naroda ne žele da se donese nijedan zakon koji bi bio u skladu sa ustavom", rekao je Budimir novinarima u Banjaluci, te dodao da je to model ponašanja.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci kad im treba koriste pritisak sa Zapada - iz Brisela, Vašingtona i Londona, kako bi bio izvršen pritisak i bila okrivljena Republika Srpska, dok će institucije BiH raditi samo kada njima to odgovara.

"Bošnjaci se ponašaju kao apsolutni gospodari u BiH i sve će samo eskalirati u tome pravcu. Neće se tu pružiti ruka u kojoj mi treba da se razumijemo. Njih ne interesuju ni pomirenje ni bilo šta drugo", zaključio je Budimir, koji je i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: