CIK BiH

Nova naredba o kontroli rezultata ručnog i elektronskog brojanja glasova

  • 14.10.2024. 15:37

Centralna izborna komisija BiH donijela je danas novu naredbu o kontroli rezultata ručnog i elektronskog brojanja glasova putem elektronskog skenera sa 11 biračkih mjesta u Novom Gradu i 22 biračka mjesta u Prijedoru na kojima se sprovodio pilot-projekat dva "Optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića".

Naredba je donesena zbog razlike između ručnog i brojanja glasova utvrđenih optičkim skenerima na pojedinim biračkim mjestima na kojima su korišteni optički skeneri.

Na sjednici je navedeno da će se kontrola raditi narednih dana u Glavnom centru za brojanje CIK-a, te da se trenutno kontrolišu rezultati sa biračkih mjesta u Mostaru.

CIK je danas usvojio Plan sprovođenja odgođenih izbora u četiri opštine u BiH, te Instrukciju o dodatnoj zaštiti glasačkih listića u Fojnici, s obzirom na to da su pojedine vreće sa biračkim materijalom u ovoj izbornoj jedinici otvorene u nedjelju, 6. oktobra, prije odluke CIK-a da odgodi izbore u ovoj opštini.

Dodatna zaštita podrazumijeva još jedan pečat na glasačkim listićima sa tekstom "odgođeni izbori", uz pečat biračkog mjesta.

Osim toga, doneseno je i rješenje o imenovanju koordinatora u ime CIK-a, koji će na odgođenim izborima u četiri izborne jedinice pomagati izbornim komisijama.

Predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić u toku rasprave o ovoj tački dnevnog reda rekla je da je ovo rješenje doneseno kako bi se olakšao posao izbornim komisijama u ove četiri opštine, navodeći da će CIK u svaku od njih poslati po dva službenika iz Sekretarijata za izbore.

Na današnjoj sjednici odbijeno je i nekoliko zahtjeva osnovnih izbornih jedinica za ponovno brojanje.

Hadžiabdićeva je istakla da je do sada u Glavni centar za brojanje stilo 33.346 koverti iz inostranstva, od čega je 25.147 prihvaćeno za verifikaciju, što znači da može ići u fazu brojanja, 8.108 koverti treba još da se provjeri, dok vreća sa oko 350 koverti još nije prošla fazu predverifikacije.

Što se tiče izbornog materijala iz diplomatsko-konzularnih predstavništava, prihvaćeno je pravo glasa 864 birača, dok je prihvaćeno pravo glasa više od 17.000 glasača putem mobilnog tima, od kojih će 14.830 paketa ići u fazu brojanja.

- Od 952 nepotvrđena listića, 153 je odbijeno. U odsustvu je prihvaćeno pravo glasa 2.071 birača, a samo jedan je odbijen iz formalnog razloga - navela je Hadžiabdićeva.

Trenutno je u Glavnom centru za brojanje u toku brojanje nepotvrđenih listića i rezultata izbora glasača koji glasaju u odsustvu, kao i rezultata glasanja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, nakon čega će se brojati glasovi pristigli putem pošte.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: