Obavještajno-bezbjednosna agencija

OBA bila uključena u brojne manipulacije

  • Izvor: ATV
  • 23.09.2024. 19:11

To što se u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji kovao plan za likvidaciju predsjednika Srpske i Srbije, treba ozbiljno shvatiti, poručuju u Republici Srpskoj.

Nakon svega što se dešavalo u toj agenciji, ovakva vijest malo koga je iznenadila. Od nezakonitog prisluškivanja, do drugih malverzacija - OBA-u su tresle brojne afere. Sve jasnije je da je ova agencija radila u interesu Bošnjaka, i  protiv rukovodstva Srpske. 

"Nažalost ta institucija je bila stavljena u funkciju realizacije nekih drugih ciljeva sem onih kako su propisani zakonom kojih su trebali da se pridržavaju. Iz toga je proisteklo i to saznanje da su planirane razne stvari, bila su prisluškivanja, nastojanja da se prisluškuju funkcioneri Republike Srpske, funkcioneri najviši od predsjednika Srbije pa na dalje pa do toga da su bile uključene razne manipulacije tako da nas ništa ne čudi kada čujemo takve neke stvari“, kaže srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Saznanja o planovima za atentat objelodanio je predsjednik Republike Srpske. U pomoć OBA-i potrčao je PDP-ov Igor Crnadak koji je poručio da je ta priča izmišljena. Mnogima je jasno zašto je Crnadak tako reagovao. 

"Ono što je zastrašujuće jeste da je u odbranu tih vijesti koje su ušle u javnost, jedini iz Republike Srpske stao Igor Crnadak. Što je isto vrlo indikativno imajući u vidu ko je uveo i zbog čega, tadašnji PDP i SDS u Savjet ministara i čiji su ljudi bili zajedno sa Osmicom u upravljačkoj strukturi“, kaže delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

U političkom Sarajevu se odavno kuju razni planovi protiv rukovodstva Srpske. I ranije su na to upozoravali bezbjednjaci. 

"Oni koji izvršavaju naredbe nekih međunarodnih faktora koji su ovdje jako uticajni i kojima je Milorad Dodik jedina smetnja i prepreka za realizaciju njihovih prepreka i ciljeva odlučivali su se i pokušavali na sve načine da ga eliminišu iz političkog života a onda je u jednom trenutku bila ideja kako to nije moguće onda se izvrši njegova fizička likvidacija. I bilo je javnih poziva na njegovu fizičku likvidaciju“, rekao je stručnjak za bezbjednost Slobodan Župljanin.

Bezbjednosna agencija nije radila kako treba, a to je pokazalo i hapšenje bivšeg direktora Osmana Mehmedagića Osmice. On, kao i suspendovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec optuženi su za zloupotrebu službenog položaja.

Pratite nas i putem Vibera