Struka upozorava

Opasnost od terorističkog napada

  • Izvor: ATV
  • 04.07.2024. 19:26

Gotovo da ne postoji teroristički akt u proteklih 10 godina koji nije imao neke veze sa BiH, tvrde bezbjednjaci. Godinama upozoravaju i na opasnost od terorističkih napada u BiH. Isto je i danas.

Vijesti o terorističkim napadima svako malo stižu. Terorizam je postao međunarodni problem, ocjenjuju stručnjaci za bezbjednost.

Sada smo već dobro utvrdili i da se globalna dešavanja odražavaju na lokalni nivo. Mora da se spriječi djelovanje terorističkih grupa, kategoričan je Slobodan Župljanin.

- Mi moramo spriječiti djelovanje na način da moramo podići stepen bezbjednosti i budnosti na najveći mogući nivo. Kada o tome govorim, onda prvenstveno mislim na bezbjednosne strukture, ali u konačnici mislim i na sve građane bilo gdje da žive, bilo šta da rade. Nekada smo, u ranijem sistemu, imali odlično razvijen sistem odbrane i zaštite kada ptica nije mogla da proleti kroz selo, a da je neko nije primijetio i obavijestio bezbjednosne strukture - smatra Župljanin.

MUP Srpske godinama upozorava na formiranje vehabijskih pokreta u BiH, te na to da radikalni islamisti teže da nametnu svoje zakone i vjeru. Zbog toga je neophodna reakcija nadležnih institucija, poručuje prvi čovjek MUP-a. Siniša Karan kaže da Srpska pitanjima u vezi sa terorizmom, pristupa ozbiljno.

- Pristupamo tom pitanju na jedan sistematski način, rekao sam intenzivno od 2015. godine nakon terorističkog akta u Zvorniku i ubistva našeg policajca Đurića, kada smo formirali posebnu upravu i to je jedna tema kojom se mi svakodnevno bavimo. Samo ću reći u konačnom da građani Republike Srpske mogu biti bezbjedni za svoju sigurnost sa tog aspekta - kaže Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Ništa od navedenog, čini se, nije bilo dovoljno nadležnima iz drugog entiteta da reaguju. Nisu im ništa značili ni zvanični izvještaji američkih bezbjednosnih struktura koji su to potvrdili, podsjećaju bezbjednjaci. Stizala su i ranije upozorenja da na našem području djeluje 20 ekstremističkih džihadskih ćelija i da su prijetnja sigurnosti u Еvropi. I na to su iz drugog entiteta stizala isključivo poricanja. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: