FOO

Otkriven novi način pranja novca u BiH, nasamareno više od 7.000 ljudi

  • Izvor: Glas Srpske
  • 19.10.2024. 13:12

Stranci su samo u prošloj godini prevarili više od 7.500 lica u BiH koja su angažovali za onlajn reklamiranje. Na toj prevari zgrnuli su iznos koji premašuje dva miliona maraka, a koji su dalje uplatili na račune četiri kompanije širom svijeta.

Ovo je samo jedna od tipologija sa obilježjima pranja novca koja je navedena u izvještaju Finansijsko-obavještajnog odjeljenja (FOO) Agencije za istragu i zaštitu (SIPA).

U ovom dokumentu, u kojem su detaljno opisane tipologije pranja novca, naveden je i slučaj prevare domaćih građana iz inostranstva.

"Lica stranog porijekla osnivala su pravna lica u BiH putem kojih su po tipologiji 'piramidalne šeme' angažovali lica za obavljanje poslova onlajn reklamiranja uz prethodnu uplatu od 30 do 375 maraka. Na taj način su oštetili više od 7.500 građana“, navedeno je u izvještaju FOO.

Predsjednik Dodik: U maniru diktatora nudili mi pozitivan ishod procesa - rekao sam ''doviđenja i prijatno''

Predsjednik Dodik: U maniru diktatora nudili mi pozitivan ishod procesa - rekao sam ''doviđenja i prijatno''

Na taj način stranci su, naglašavaju, protivpravno stekli iznos veći od dva miliona KM koji su uplatili na račune četiri kompanije širom svijeta.

"Nakon toga su izvršili veći broj transakcija na druge račune da bi prikrili nezakonito stečena novčana sredstva“, navedeno je u dokumentu.

I nisu samo građani BiH meta za prevare iz inostranstva, već i od domaćih visokopozicioniranih službenika, piše Glas Srpske.

Tako su inspektori FOO imali slučaj da su visokorangirana lica jedne od institucije BiH zloupotrebljavajući svoj položaj zahtijevali i primali novčanu korist od većeg broja osoba uz obećanje da će im omogućiti zasnivanje radnog odnosa.

U Srpskoj prošle godine rođeno više djece: Еvo gdje bilježimo pozitivan prirodni priraštaj

U Srpskoj prošle godine rođeno više djece: Еvo gdje bilježimo pozitivan prirodni priraštaj

"Na taj način su stekli novac velike vrijednosti kojim su dalje raspolagali u vidu plaćanja po raznim osnovama“, navode u FOO.

Prevara ima i na lokalu, jer su inspektori utvrdili i da pojedina odgovorna lica u organu lokalne uprave, iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja te prekoračenjem ovlašćenja, u dogovoru sa privatnim investitorima postupaju na štetu državne imovine.

"Oni suprotno važećim zakonima i odlukama pokreću i sprovode postupke kojim su nezakonito raspolagali navedenom imovinom kroz prodaju privatnim investitorima za potrebe građenja poslovno-stambenih objekata. U nekoliko slučajeva je utvrđeno da su odgovorne osobe u organima lokalne uprave primile dar od kupca zemljišta u vidu nekretnina i novčanih iznosa“, dodaju u izvještaju FOO za prošlu godinu.

Sumnjive transakcije

Finansijsko-obavještajno odjeljenje je u prošloj godini zaprimilo 1.379 obavještenja o sumnjivim transakcijama čija ukupna vrijednost iznosi čak 267,51 milion maraka.

"Banke su dostavile 1.036 obavještenja čija ukupna vrijednost iznosi 252,81 milion, a ostali obveznici 343 obavještenja 'teška' 14,70 miliona KM“, navode u FOO.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Biznis klub (R)

    ' Biznis klub (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Odmetnica (12+) (R)

    Odmetnica (12+) (R)

  • 17:50 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)