Poruka sa skupa

Potreban unutrašnji dijalog u BiH

  • Izvor: ATV
  • 24.10.2023. 19:10

Balkanski dijalog je moguć samo ako ga određene strane u svijetu ne posmatraju kao dio imperijalističkog projekta. Zapadne zemlje su svojom ideologijom i spoljnom politikom određivale sudbinu Balkana, čulo se na međunarodnom skupu "Balkanski dijalog".

Izvor svih problema je upravo to što subjekti na Balkanu nisu sami odlučivali o svojim sudbinama.

"BiH je najveći eksperiment SAD-a i zapada kao geopolitičkog subjekta. Tako da ono što danas imamo u BiH je posljedica jednog nasljeđa pa čak i međunarodnog poretka koji više ne postoji", rekao je Željko Budimir, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

I upravo je međunarodni, strani faktor jedini razlog nesporazuma u BiH. Unutrašnji dijalog među domaćim političarima ovdje je neophodan. Upravo se za taj dijalog kaže Igor Kalabuhov zalaže Rusija kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

"Onaj strani faktor to je jedini razlog nesporazuma ovdje u BiH. Mislim da predlozi Republike Srspke moraju biti čuti od svih u BiH", rekao je Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH.

Republika Srpska jak je element u BiH. Zbog toga je potrebno da izdrži pritiske u narednom periodu. 

"Zapadu nije potrebna velika i snažna Srpska zajedno sa Rusijom, ali izdržaćete vi sve zato što imate jak karakter. Republika Srspka sada je oslonac BiH", rekla je Jelena Guskova, doktor istorijskih nauka.

Ako se u obzir uzmu postojeći politički procesi dijalog u BiH i na Balkanu itekako je potreban, samo je jedna poruka sa skupa. Međutim ono što je vidljivo jeste da u BiH o ključnim temama dijaloga nema.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:30 Еvropske mikrodržave: Malta, dokumentarni program (R)

    ''Еvropske mikrodržave: Malta, dokumentarni program

  • 11:20 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    ''Serija: Ko te šiša (12+) (R)

  • 11:50 Bratunac: Obilježavanje stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač, prenos

    '''Bratunac: Obilježavanje stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač, prenos

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.