Sjećanje

Prebilovci - mjesto stradanja i bola

  • Izvor: ATV
  • 06.08.2024. 19:30

A onda je Bog dragi naredio da jaganjci pobijede vukove, da vaskrsenje pobijedi smrt. Onda je ta deponije pretvoren u ovo što danas vidite, u Hram Vaskrsenja. I ne samo da se to dogodilo, nego su i djeca iz Prebilovaca ponovo krenula da se igraju i da idu u školu.

Život je u Prebilovcima pobijedio. 200 Srba živi u mjestu u kojem su prije 83 godine skoro pa izbrisani. 83 godine nakon svirepog zločina, žrtve ne zaboravljaju. Baš kao i oni koji sa svih strana svijeta, dođu da se poklone nevino stradalim žrtvama donje Hercegovine u Drugom svjetskom ratu. Već treću godinu braća Ijačić iz Trebinja, potomci stradalih, hodočaste u Prebilovce.

"Mnogo mi je značajno, samo našeg prezimena je stradalo 36, što se tiče sa očeve strane", kaže Bojan Ijačić i nastavlja:

"Ovdje je stradalo 60 članova porodice moje mame i moga oca. Ja sam ovdje rođen, stradali su 41. godine. Njih oko 24 iz te porodice odvedeno je u Jasenovac. Svake godine dolazim od malih noga, kako smo posjećivali jamu u Šurmanci do dana današnjega. Mene ovo uvijek toliko potrese da ne mogu to izdržati, toliko su mi emocije. Želim da dođem da posjetim to i da se sjećamo dok smo živi".

Prebilovci su nastradali i 1992. godine, kada su pripadnici HVO-a spalili selo, protjerali stanovništvo, a tek započetu spomen kosturnicu, minirali. Danas na ovom mjestu proslavljaju se Sveti novomučenici prebilovački i donjohercegovački u  Hramu Vaskrsenja Hristovog, koji je ponovo oživio ovo srpsko selo.

"Mi smo se danas ovdje okupili ne zato da bi Ustašama uticali na savjest, oni nemaju savjest, i ne da bi ih podsjećali na to šta su oni uradili, oni odlično znaju šta su uradili, mi smo danas ovdje zbog Srba. Mi sebe moramo da podsjećamo da se nama ovo ne bi ponovilo. Ovo će se ponavljati ukoliko Srbi to dopuste da se ponovi. Ukoliko su Srbi jaki, složni, ovo se neće ponoviti", rekao je Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade Srbije.

"I dan danas se ti zločini veličaju. To je strašna stvar, umjesto da se etiketiraju, da se kazne. Oni se u pojedinim dijelovima bivše Jugoslavije proglašavaju kao herojima. I to dovodi do novih sukoba", kaže Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Uz prisustvo stotine vjernika i sveštenstva, Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja  služili su mitropoliti Hrizostom i Joanikije.

Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima osveštan je 2015. godine u znak sjećanja na oko 4.000 Srba donje Hercegovine, koje su ustaše ubile u Drugom svjetskom ratu. Ovaj hram danas je simbol stradanja, ali i vaskrsenja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: