U narednih šest mjeseci

Predsjedavanje Mađarske ЕU značajno za BiH

  • Izvor: ATV
  • 03.07.2024. 19:19

Narednih šest mjeseci Mađarska je na čelu Еvropske unije. Moglo bi to biti značajno za evropsk put BiH. Budimpešta je navela sedam prioriteta u svom radu, proširenje ЕU je jedan od njih, što je najznačajnije za zemlje Zapadnog Balkana.

- Naravno da je za nas prioritet proširenje, i u tom smislu Mađarska naglašava, da bez Zapadnog Balkana ЕU nije potpuna ni ekonomski, ni demografski, ni u bezbjednosnom smislu. Mađarska planira da bude domaćin za 230 događaja, a svakako je u kontekstu proširenja za nas najvažniji samir ЕU Zapadno Balkana - kaže Biljana Gutić Bjelica, ambasador BiH u Mađarskoj.

Kritika sankcija. Manje uslovlavanja. Pomirljivi tonovi i zalaganje za tradicionalne vrijednosti. Sve to ide u prilog BiH odnosno Republike Srpske. Za sve to Viktor Orban već se zalaže, pa se očekuje da se tako nastavi i dok Mađarska predsjedava. Moraće da balansira između političkih stavova koje zastupaju i onoga što su interesi Еvropske unije, kažu analitičari.

Važno je, kažu, napomenuti i da je saradnja Republike Srpske i Mađarske na jako visokom nivou. 

- Mislim da će se oni zalagati za pravedniji put pristupanja ЕU, manje kondicionalnosti o tome šta su dosad ispunjavali kao uslove i sa druge strane u pravcu toga da ne postoji politički pritisci ne mislim samo na pritiske na Republiku Srpsku nego i BiH, nego generalno prema zemljama aspirantima - ističe Bojan Šolaja, Centar za međunarodne odnose.

Mađarska je prijatelj Republike Srpske ali i BiH, stav je i u parlamentu Srpske. Bez obzira što su pojedinci iz Sarajeva sabotirali saradnju sa ovom zemljom.

Očekivanja u Srpskoj od Mađarske su velika jer bi, kažu u parlamentu, predstavnici Srpske mogli dobiju priliku da kažu šta imaju.

- Moći će sigurno da spriječi neki nepovoljan razvoj sitacije po Republiku Srpsku ali i da stave na dnevni red neka pitanja i omugući predstavnicima RЕpublike Srpske  da objasne našu poziciju - rekao je Srđan Mazalica član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju NSRS.

Da će Mađarska voditi politiku dijaloga jasno je već po prvom potezu Viktora Orbana. Posjetio je Kijev gdje je predložio obustavu vatre u otpočinjanje pregovora sa Rusijom.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: