Advokat

Pucar: BiH treba da nabavi originalni Dejtonski sporazum da bi se znalo ko i šta treba da radi

  • Izvor: ATV
  • 18.09.2024. 14:54

Miljkan Pucar, advokat v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, rekao je da niko ne može da obustavi ono što Narodna skupština ili bilo koji drugi parlament donese, a pogotovo ne Kancelarija OHR-a.

Ono što odbrana od prvog momenta tvrdi jeste da su optuženi radili i ponašali se u skladu sa Ustavom i Zakonom, kaže Pucar.

"Danas je generalni sekretar Narodne skupštine potvrdio da su oni to radili, da je u Narodnoj skupštini ispoštovana zakonska procedura, da Službeni glasnik, kao javna ustanova nema pravo, niti bilo ko ima pravo da ono što donese Narodna skupština, može da se obustavi i da se ne objavi“, izjavio je Pucar nakon suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika Milošu Lukiću.

Takođe, dodao je, veoma je bitna činjenica da u BiH nema Bonskih zaključaka koji su objavljeni bilo gdje. 

„Prema tome, ako želite da imate pravnu državu, ako želite da insistirate na vladavini prava onda nešto mora da bude objavljeno u Službenom glasniku te zemlje, tako vam je u čitavoj Еvropi“, izjavio je Pucar.

On je rekao da je veoma interesantno da Narodna skupština Republike Srpske nema originalni Dejtonski sporazum. Tačno je da postoji nekoliko kopija, ali tačno se zna koje zemlje imaju originalni Dejtonski sporazum, kaže advokat. On smatra da bi BiH trebala da nabavi taj dokument da bi se znalo ko, kako i na koji način treba da radi.

„Svjedok je potvrdio da mejlovi ne mogu da budu u pravnom prometu, mejlovi su informacije a ne ono što je obavezujuće za bilo koga. Sudija je prihvatila da pribavi dokaze koje je odbrana drugooptuženog tražila a to je da Kancelarija OHR-a dostavi ove dokumente, da nam dostavi pravilnik i načine kako takozvane bonske zaključke je neko prihvatio, ko je to prihvatio i da nam se dostavi engleska verzija i ovjereni prevod stalnog sudskog prevodioca u BiH“, izjavio je Pucar.

Nigdje u Aneksu 10 ne postoji uloga visokog predstavnika ili kao ni to da Kancelarija OHR može da utiče na parlamente u BiH, pojašnjava Pucar.

„Dakle, visoki predstavnik nema nikakvu ulogu u donošenju zakona, a naročito ne u stopiranju zakona koju je Narodna skupština Srpske ili Parlament BiH donio, a pogotovo da mijenja Krivični zakon koji je jedan od temeljnih propisa u svakoj zemlji“, izjavio je Pucar.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?