Zdušno radili zajedno

Srebrenica posvađala i muslimanske političare

  • Izvor: ATV
  • 01.07.2024. 19:11

Prikrivate informacije o obilježavanju 11. jula u Njujorku, vrištalo je iz mejla koji je poslat iz Sarajeva u Stalnu misiju BiH. Uz ovo, naglašeno je kako je riječ o mogućim kršenjima službene dužnosti što povlači i disciplinsku odgovornost.

Srebrenica je, jasno je sada, posvađala i muslimanske političare, one koji su zdušno radili zajedno, a isto tako tajno i krišom, na pripremama za usvajanje rezolucije. Sada je i Sarajevo osjetilo samovolju Lagumdžije. Iz Srpske o tome odavno govore. 

"Zlatko Lagumdžija nije ambasador koji predstavlja Srbe u Generalnoj skupštini UN-a. Dino Konaković nije ministar inostranih poslova koji predstavlja čitavu BiH. Oni su uzurpatori u ime uskih, čaršijskih, političkih interesa onoga što zovemo spoljna politika, ali to je važno reći da to nije spoljna politika cijele BiH i sigurno ne predstavlja Srbe u svim ovim situacijama", rekao je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Bošnjacima je legitimno u potpunosti kršiti Dejtonski sporazum. Tajno su gurali rezoluciju bez odluke Predsjedništva, koje je isključivo nadležno za spoljne poslove, kaže Milorad Kojić. Sada se svađaju zbog političkih poena. 

"To kada je njihov zajednički interes, onda to može da se gura i da se krši Ustav i da ta diplomatija bude podređena samo jednom narodu, ali kada treba neke političke poene da pribave, onda su oni spremni na nižem nivou da loše komuniciraju. Jasno je da imaju istu namjeru, samo je pitanje ko će biti predstavljen da je zaslužan za to", rekao je Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Po ko zna koji put slovo Ustava se gazi, ocjena je analitičara. BiH izgleda neozbiljno na međunarodnoj sceni. Godinama se, kažu, ukazuje na greške i politiku koja se vodi u drugom entitetu.

"Tek sada građani FBiH vide da smo zaista bili u pravu zato što smo pokazali da konstantno već godinama vodimo politiku na adekvatan način i pokušavamo da pokažemo da Republika Srpska ima ispravne stavove koji treba da se gledaju i poštuju", rekla je Dragana Delić, politikolog.

Lagumdžija se ponaša kao privatni ambasador, Konaković kao privatni ministar, poručuje predsjednik Srpske. Slično misli i srpski član bh Predsjedništva koja smatra da se u bošnjačkoj politici sve svodi na privatizaciju institucija. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.