Odluka

Sud BiH odbio BN televiziju, Novu BH i OBN: Neće se odgoditi primjena Pravilnika o gledanosti

  • Izvor: ATV
  • 07.06.2024. 12:19

Odbacuje se zahtjev tužioca za odgodu Pravilnika o mjeriteljskim i tehničkim uslovima za mjerenje gledanosti, stoji u rješenju Suda BiH, čime je propao pokušaj BN Televizije, Nove BH i OBN-a da, tužbom protiv Instituta za mjeroteljstvo BiH, dovedu u pitanje zakonitost Pravilnika kojim se u BiH, konačno, uvodi red u polje mjerenja gledanosti TB programa, potvrđeno je ATV-u.

Ne čudi da su se ove televizije odlučile na tužbu jer su godinama, a prema lažnim podacima što je i utvrđeno, bile najgledanije i tako ubirale najveći dio marketinškog kolača koji se, na godišnjem nivou, procjenjuje na desetine miliona maraka. 

Televizije BN, Nova BH i OBN smatrale su da je Pravilnik nezakonit i tražile da se odgodi njegovo izvršenje kako bi, navodi se, za njih bila spriječena šteta. Nakon što je Sud BiH ispitao postojanje procesno-pravnih uslova za meritorno rješavanje spora, utvrđeno da oni nisu ispunjeni zbog čega je odlučio da se zahtjev tri televizije odbaci. 

Takođe, Sud je utvrdio da Pravilnik ne nanosi štetu koja se teško može popraviti onima koji su tužili Institut za mjeriteljstvo. 

Na sve to, oni koji su podnijeli tužbu, BN, Nova BH i OBN, kao i njihovi advokati iz Sarajeva, očigledno su "pobrkali lončiće". Sud BiH im je objasnio neke stvari pa je tako navedeno da su pokrenuli upravni spor radi ocjene opšteg akta, što nije konačni upravni akt koji je autoritativna odluka kojom se, jednostrano, odlučuje o pravima, obavezama i pravnim  interesima pojedinih subjekata u upravnoj stvari. Kako se, u konkretnom slučaju, ne traži odgađanje konačnog upravnog već opšteg akta, Sud BiH je donio odluku kojom se odbacuje zahtjev tri televizije. 

Dakle, valjalo bi da su advokati BN-a, Nove BH i OBN-a malo bolje pogledali čega su se dohvatili. 

Podsjećamo da je ATV godinama izvještavala o lažnim rezultatima mjerenja gledanosti u BiH. Oni koji su, u tim lažnim mjerenjima bili najgledaniji, sada se bune i pokušavaju da zaustave dovođenje te priče u zakonske okvire. Međutim, bezuspješno. Podsjećamo da je Sud BiH odbio i žalbu Agencije AM na Pravilnik o mjeriteljstvu. To je Agencija koja je godinama jedina mjerila gledanosti u BiH i čiji su podaci, kako je i utvrđeno, bili lažni.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Tajne muzeja

    'Tajne muzeja

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.