Pravnici smatraju

''Sve što radi krnji Ustavni sud je neustavno''

  • Izvor: ATV
  • 19.09.2024. 19:05

Krnji Ustavni sud BiH opet se bavi Izbornim zakonom Republike Srpske. I to po zahtjevu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića. Jasno je da Ustavni sud želi da uruši status Republike Srpske, poručuje Milorad Dodik. Kaže da su upravo oni ti koji 30 godina guraju izopačenu priču o BiH i zagorčavaju život.

"Oni guraju priču kao što guraju svih ovih 30 godina neku izopačenu priču o BIH. Ovo je najbolji mogući način da pokažu da i jedna takva institucija koja treba da vrvi od autoriteta oni su spremni da skrnave i da zagorčaju život. Mi vjerujemo da je to neispravno i da to nije dobro i da to neće dati nikakav rezultat, manifestacija sila koja ima iza toga ma koliko bila velika ne mora da znači da će biti trajna“, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sve što radi krnji Ustavni sud, je neustavno smatraju i pravnici. Da bi taj sud mogao vršiti ustavne nadležnosti u svom sastavu mora imati devet propisno izabranih sudija, podsjeća Ognjen Tadić. Sadašnji sastav taj uslov ne ispunjava već dvije godine pa su, kaže, sve odluke koje donese u međuvremenu zapravo neustavne. 

"Za tu situaciju odgovorni su sudija Senada Palavrić i one njene kolege koje nisu odlučivale po Ustavu BiH nego po volji i zahtjevima političkog Sarajeva i stranaca. Rješenje je u tome da se ubuduće spriječe zloupotrebe Ustavnog suda BiH od rušilaca Dejtonskog mirovnog sporazuma pa da novi i savjesni ljudi u funkciji sudija pokušaju uspostaviti unutrašnje profesionalne standarde koji se obnavlja povjerenje u tu instituciju i u Ustav BiH“, smatra pravnik Ognjen Tadić.

Ustavni sud je već ranije ocijenio očiglednim da Izborni zakon koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, pokreću vrlo ozbiljna i složena pitanja ustavnosti. Po njima odredbe zakona Republike Srpske, već su regulisana izbornim zakonom BiH. Za to vrijeme u Ustavnom sudu BiH, očigledno zaboravljaju da način na koji oni rade, nije regulisan ni jednim zakonom. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: