ATV

Tema dana: Ambasadori nemaju pravo da se miješaju u unutrašnje stvari jedne zemlje

  • Izvor: ATV
  • 12.06.2024. 20:00

Četvrti dan od održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu, ne sliježu se utisci i reakcije onih koji su u tom okupljanju vidjeli nešto čega tamo nije bilo.

Među takvima, našla se i američka ambasada u BiH. Oglasili su se saopštenjem u kome pišu da Republika Srpska nije država, već entitet koji može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine. Uslijedio im je odgovor Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Kada Marfi čuva Dejtonski sporazum, isto je kao kada koza čuva kupus. Propast je zagarantovana. Samo tako nastavite, na dobrom ste putu da uništite i ono malo što je ostalo od BiH, poručio je Dodik.

Ambasada SAD bi trebalo da bude svjesna da je Republika Srpska entitet s ustavnim pravima, a svaka insinuacija koja dovodi u pitanje njen legitimitet je neprihvatljiva i uvredljiva za naš narod, kaže Dodik. Majkl Marfi je valjda tu da napravi dobre odnose Amerikanaca i Srba, između ostalog, ali on izuzev neprijateljstva prema nama ne pokazuje ništa drugo, smatra predsjednik Republike Srpske.

"Ono pas s maslom ne bi polizao, ko što onaj reko. Zamislite nismo mi potpisali Obrajena nego smo potpisali Dejtonski sporazum , u njemu piše nešto. O Obrajenu ništa ne piše , on je samo jedan činovnik koji pokušava da nametne političku floskulu. ali, ako se držite prava i vladavine prava za šta se oni zalažu, onda morate da jasno iščitate i milion puta smo to ukazivali snagu toga što je i sam Vučić rekao , to dobija u činjenici da je rečeno da je Bosna sastavljena od dva entiteta, onda treba dodati još nekoliko stvari , Ženevska i njemačka konferencija... Ajde da vidim kako ćeš provesti to što ti je Obrajen rekao? Provešćeš malo sutra, da ne pokazujem neku stvar koju bih inače pokazao", poručio je Milorad Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da to što Ambasada SAD u Sarajevu pokušava da ubijedi javnost da veću pravnu snagu ima nečija izjava od Ustava najbolje svjedoči o duboko potcjenjivačkom odnosu prema BiH, njenom suverenitetu i vladavini prava uopšte. 

"Umjesto da su citirali Ustav i Dejtonski sporazum, oni su se pozvali na izjavu Obrajena kao da je izjava bilo kojeg stranog ili domaćeg zvaničnika izvor prava", istakla je Cvijanović.

Nažalost, dodala je ona, Ustavni sud BiH je donosio mnoge odluke pod direktnim uticajem stranog faktora, koje nisu bile u funkciji zaštite Ustava, već isključivo usmjerene na stvaranje novog ustavnog ambijenta.

Ni u Srbiji, koja je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, nisu izostale reakcije. Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević kaže da nije iznenađen negativnom reakcijom američke Ambasade u Sarajevu na Svesrpski sabor, ali jeste činjenicom da je Ambasada time pokazala elementarno nepoznavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH, prije svega po pitanju imovine koja pripada entitetima.

"Oni su suštinski ponovili ono ono što im je ukazao da nije utemeljeno , ni u pravu ni u međunarodnim sporazumima. Pitanje sukcesije.. A to je upravo urađeno kroz Dejtonski sporazum", kaže Miloš Vučević, predsjednik Vlade Srbije i dodaje:

"Ja da sam neko ko predstavlja političko Sarajevo pa ja bih prigrlio Republiku Srpsku, prvo izgovorio to, vjerujte.... To nije dolazilo od balkanskih naroda nego od onih kojih su dolazili tobože dobrom voljom da se bolje razumijemo".

Vučević kaže da su sve 53 tačke Deklaracije između Srbije i Republike Srpske potpisane u okviru Svesrpskog sabora apsolutno u duhu Dejtonskog sporazuma, kao i da ni na jedan način ne vode ka njegovoj opstrukciji.

"Kada ocjenjujemo ili pričamo o politici Milorada Dodika ili Vlade Republike Srpske , fer je da uđemo, kako se to narodski kaže, njihove cipele i da se stavimo u njihovu poziciju... Osim što se nama nameće da to ovdje nije dozvoljeno. Republika Srpska, a i Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma.... Jeste razgovor Srba, Bošnjaka i Hrvata", rekao je Vučević.

Kao i bezbroj puta do sada, američka Ambasada prekršila je dobru diplomatsku praksu. Reakcija ambasade SAD u Sarajevu na održani Svesrpski sabor, neprimjerena je i ne odgovara dobrim odnosima SAD i Bosne i Hercegovine, ali i odnosima SAD i Srbije, posebno ne u vezi sa slovom Dejtonskog sporazuma, smatra Branko Branković, diplomata i nekadašnji ambasador pri UN.

"Oni ne mogu da se u te i takve stvari miješaju, pogotovo ne da daju određene komentare na to šta se u Srbiji radi i šta se u Srbiji dešavalo, jer to je miješanje u unutrašnje stvari .... Pozicije su im veoma ugrožene u smislu da mogu biti komandant parade više u svijetu nadolaskom BRIKS-a. Oni pokušavaju da izvrnu ono što je napisano, koliko u korist onih koji su vazali u BiH", istakao je Branko Branković, diplomata i bivši ambasador pri UN.

Saopštenje američke Ambasade u Sarajevu o Svesrpskom saboru predstavlja manifestaciju njihovog malignog uticaja i svrstavanja samo na stranu bošnjačke politike, stava je Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. To je sinhronizovani odnos američke administracije i bošnjačke politike u BiH, kaže Košarac, jer je očigledno da nisu pročitali Deklaraciju sa Svesrpskog sabora, koja se zasniva na Dejtonskom sporazumu i ne predstavlja nikakvo antidejtonsko djelovanje.

"Očigledno je da imaju potrebu da kontaminiraju određene odnose unutar BiH kako bi mogli da budu vidljivi u svim politikama. Naša politika je potpuno jasna i naše opredjeljenje je da definišemo naše nacionalno kretanje. Dobro se sjećamo situacije kada su Bošnjaci pokušali da organizuju Svebošnjački sabor u Sarajevu. Mi nismo bili histerični i ne umanjujemo potrebu da se oni sastaju i dogovaraju, ali nemate gospodo pravo da umanjujete kapacitete srpskog naroda i saradnju Srpske i Srbije, odakle vam to pravo", kaže Košarac i nastavlja:

"Međunarodni tutori i sponzori takvih politika, poput (američkog ambasadora Majkla) Marfija i ostalih su pročitana priča. Otići će Marfi, a šta ćemo onda? S kim Bošnjaci misle razvijati političko partnerstvo? Vidimo histeriju u političkom Sarajevu nakon usvojene Deklaracije na Svesrpskom saboru. Zbog čega? Neće Bošnjaci kreirati nacionalnu i patriotske politike srpskog naroda. Bošnjaci nisu vlasnici procesa u BiH. procesi se mogu voditi kada se usaglase stavovi sa Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i dva entiteta".

Histerija u Sarajevu definisana je mentalnim i političkim predrasudama, te htijenjem stranaca, prije svega SAD, da stalno dižu temperaturu i modifikuju politike kako bi uspjeli da od Bošnjaka proizvedu one koji će voditi procese, a to nije moguće, poruka je iz Republike Srpske. 

Pratite nas i putem Vibera