Privemena mjera

Ustavni sud privremeno obustavio primjenu dijela pravilnika Srpske o udžbeniku za istoriju

  • Izvor: ATV
  • 11.10.2024. 14:16

Ustavni sud Bosne i Hercegovine privremeno je obustavio primjenu Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske i Priloga za predmet istorije za IX razred osnovne škole koji se odnosni Odbrambeno-otadžbinski rat.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 4 stav 1 tačka 12) Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske i Priloga broj 20 – Nastavni program za nastavni predmet Istorija za IX razred osnovne škole podnijelo je trinaest članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH s prijedlogom za donošenje privremene mjere.

”Odlukom o usvajanju privremene mjere Ustavni sud je privremeno obustavio primjenu osporenog člana Pravilnika i Priloga u dijelu koji se odnosi na „Temu 11. Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat“. Odlučeno je da ova odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenom zahtjevu”, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

U obrazloženju se navodi da bi sprovođenje Pravilnika i Priloga, u osporenom dijelu, imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica, te povećanja osjećaja isključenosti i marginalizacije učenika iz drugih etničkih zajednica, što bi moglo stvoriti atmosferu diskriminacije.

”Nastava u Republici Srpskoj već je počela i neminovno je da će se i osporeni dio Pravilnika i Priloga u dijelu koji se odnosi na ”Temu 11. Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat”, koji se tiče ljudskih prava djece, primjenjivati. Međutim, primjena tih dijelova Pravilnika i Priloga može potencijalno ugroziti ljudska prava učenika i nanijeti im znatnu štetu koja se neće moći retroaktivno popraviti”, navodi Ustavni sud BiH.

Zbog toga je, kako navode, sud ocijenio da je donošenje privremene mjere u interesu stranaka i pravilnog vođenja postupka.

”Ustavni sud podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ne prejudicira odluku o dopustivosti, odnosno o meritumu zahtjeva”, navode u Ustavnom sudu BiH.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еnergo klub

    Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće? Naš novi format ‘Еnergo klub’ pružiće vam relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.