SPC

Danas je Sveti Jovan Bogoslov: Еvo koje običaje treba ispoštovati, jedan se odnosi posebno na žene

  • Izvor: Telegraf
  • 09.10.2024. 07:24

Srpska pravoslavna crkva i vjernici na današnji dan sjećaju se upokojenja Svetog Jovana Bogoslova. Apostol i jevanđelista Jovan bio je jedan od prvih učenika Isusa Hrista.

Sveti Jovan Bogoslov rođen je u pobožnoj ribarskoj porodicina Galilejskom jezeru. Zajedno sa bratom Jakovom, krenuo je za Hristom i nikada ga nije napuštao.

Za njega se kaže da je bio omiljen Hristov učenik. Jedini je on, sa Svetom Bogomajkom ostao pod krstom raspetog Gospoda, ne napuštajući ga, obećavši da će on čuvati Presvetu Bogorodicu i služiti je sve do njenog uspenija.

Kasnije odlazi u Еfes, da tamo širi Božansko Jevanđelje pa je mnoge preobratio u hrišćanstvo. Iako ponižavan i mučen, a zatim i prognan na ostrvo Patmos, napisao je čuveno Jevanđelje i Otkrovenje.

Po dolasku na presto cara Nerve, bio je oslobođen i vratio se u Еfes, gdje je nastavio svoju misiju. Poživio je više od 100 godina. Vjeruje se da na današnji dan ljudi sa sela treba da odmaraju svoju stoku, žene da ne diraju pletivo, makaze, ni igle.

U mnogim krajevima u ove dane počinju svadbe, koje traju po tri dana.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.