SPC

Danas je začeće Svetog Jovana Krstitelja: Еvo šta bi svaki roditelj trebao uraditi

  • Izvor: Telegraf
  • 06.10.2024. 06:45

Pravoslavni vjernici danas slave Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja. Ovaj dan u Srbiji se proslavlja kao krsna slava, ali i kao praznik svih onih parova koji žele, a ne mogu da imaju djecu.

Jovanovi roditelji bili stari ljudi, Zaharije i Jelisaveta, kojima je najveća želja bila da dobiju dijete, ali to se nikako nije dešavalo. Nisu odustali od molitvi Bogu i, kada su već bili jako stari, dogodilo se čudo. Jelisaveta je začela budućeg svetitelja. Na današnji dan proslavlja se i milost prema pobožnim i pravednim roditeljima svetog Jovana, koji su cijelog života željeli i Boga molili da im podari jedno dijete, ali i čudo začeća Jovanovog u prestarjeloj Jelisavetinoj utrobi .

Kao mlad, živio je kao pustinjak i kritikovao moralno posrnuće svijeta u kojem je živio, a kao stariji je počeo da krsti ljude u rijeci Jordan, govoreći im da ih on krsti vodom, a da za njim "ide onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem". Zbog toga ga zovu Preteča, jer prethodi Isusu Hristu, a Krstitelj zato što je krstio Spasitelja je u rijeci Jordanu.

Svetog Jovana je pogubio judejski kralj Irod odsjekavši mu glavu.

Vjeruje se da bi na današnji dan svi roditelji koji nisu krstili djecu trebalo to da učine ili bar da odrede datum kada će obaviti krštenje, a oni koji nemaju poroda, treba da se mole i ne gube nadu.

Porodice bi trebalo da budu danas na okupu i da slave bogatstvo koje imaju - djecu.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 08:00 Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.