Pokazatelj dosadašnjem radu

Derventa ostvarila više od plana predviđenog budžetom

  • Izvor: PR
  • 02.10.2023. 12:37

Malo je lokalnih zajednica u Repbulici Srpskoj koje u toku godine imaju priliku da apsolviraju šta su uštedili, ali i ostvarili više od plana predviđenog budžetom.

Derventa je na posljednjoj sjednici Skupštine grada, sa 27 glasova odbornika i pozicije i opozicije, podržala odluku o raspodjeli utvrđenog suficita i neutrošenih namjenskih sredstava u iznosu od 2.060.274 KM.

Zadovoljstvo što je odluka o suficitu jednoglasno usvojena, ne krije gradonačelnik Dervente Milorad Simić.

“Rijetko se desi da imate mogućnost da pokažete šta ste ubrali više od plana, u posljednjih godinu ili dvije. Sama činjenica da su svi prisutni odbornici, njih 27, glasali za prijedlog raspodjele suficita, raduje. Ta sredstva su se desila dobrom realizacijom PDV-a, vlastitih sredstava, većeg obuhvata poreza i to u iznosu od više od dva miliona”, kaže gradonačelnik i dodaje da su to pokazatelji stabilnosti i nezaduženost, mala administracija i drugi faktori.

Među važnijim stavkama je izdvajanje 750.000 KM za proširenje kapaciteta vrtića, a prema riječima Simića to je 140 djece koja čekaju na svoje mjesto u predškolskoj ustanovi.

“Upravo taj podatak govori da se u Derventi radi, da ima posla i da su roditelji zaposleni. U prilog tome govori i podatak da ćemo iz suficita izdvojiti  95.000 KM za nastavak izgradnje ulice u industrijskoj zoni. Naime, jedan investitor iz Njemačke koji ovdje posluje preko 15 godina kupio je tri parcele u industriskoj zoni, ali nije imao pristupni put, priključak vode i sve ostalo. To je moralan odgovor i opravdanje za pruženu ruku stranim kompanijama. Ja to ne volim kazati, ali zašto i ne, Derventa je grad koji ima preko 33 inostrane kompanije i taj trend ide naprijed i moramo biti svima pristupačni. Koliko god ta ruka bila ispružena za strane investitore, i našim domaćim prvrednicima uvijek smo dostupni”, navodi Simić.

Iz suficita će biti izdvojeno 170.000 KM za sanaciju ulice Odred Vojvode Mišića sa uređenjem parkinga kod Stare crkve, 100.000 KM za nastavak radova na novim prostorijama FK “Tekstilac”, kao i 70.000 KM za pomoć u izgradnji vjerskih objekata, jer ono po čemu je Derventa poznata je i taj nivo tolerancije i razumijevanja.

“Objekat OŠ „Nikola Tesla“ je tužna derventska priča zbog zemljotresa, a Vlada Republike Srpske za rekonstrukciju objekta izdvojiće 5,272,000 KM. Mi smo sada iz ovog suficitia izdvojili 65.000 KM za građevinsku dozvolu, a ranije smo za izradu dokumentaciju 155.000 KM”, kazao je Simić istakavši da je dio sredstava u suficitu u inosu od oko pola miliona odvojen za uređenje u ruralnim dijelovima, tako da se održi ravnomjerno ulaganje u grad i selo.

Gradonačelnik je podsjetio da je grad Derventa zadužen samo 2,8 odsto budžeta, i da novac nije stigao sa viših nivoa vlasti, da to nisu kreditna sredstva, već vlastiti izvorni prihodi i prihodi učesnika projekata.

 “Javne nabavke za gotovo sve projekte smo realizovali, a dobro je da ove godine realizujemo jako važnu stavku, a to je osinjski vodovod. To je projekat za 1.000 domaćinstava ukupne vrijednosti oko četiri miliona i to iz vlastitih sredstava i domaćina. Radimo i rekonstrukciju ulice Kralja Petra Prvog, a radovi „teški“  800.000 KM su u toku.

Ako nam vrijeme bude išlo na ruku, kao i procedure, biće realizovano uredno, a pokazatelj dosadašnjem radu su i tri pozitivne revizije. Radimo još nekoliko vodovoda, prije nekoliko dana smo završili i kalenderovački, pa radimo i Kostreš i Donji Višnjik, i tako činimo zadovoljstva i korist ljudima povratnicima”, dodao je Simić.  

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: