Od juče dostupne

Doktorica Еćim Zlojutro za ATV: Trudničke knjižice jedinstvene i za privatne i za državne ustanove

  • Izvor: ATV
  • 15.10.2024. 10:42

Prof. dr Vesna Еćim Zlojutro, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Republike Srpske, rekla je za ATV da su trudničke knjižice, koje su od juče dostupne trudnicama u Republici Srpskoj, već u distribuciji i da se preuzimaju u nadležnim domovima zdravlja.

Cilj je, kaže doktorica Еćim Zlojutro, da sve ambulante u Republici Srpskoj imaju identičnu trudničku knjižicu.

"Zahvaljujući Fondu zdravstvenog osiguranja smo dobili te knjižice, u koje su uvrštene sve smjernice koje se preporučuju u Еvropskoj uniji", istakla je dr Еćim Zlojutro.

Trudnička knjižica će imati osnovne podatke o samoj majci, svim njenim ranijim oboljenjima, o prethodnim trudnoćama, ako ih je bilo.

„U Еvropskoj uniji su u tu knjižicu dodali i dijete, sa vakcinacijama do 5. godine. Majka u bilo koju zemlju kad dođe sa trudničkom knjižicom ima sve podatke koja ona ne mora da zna a ujedno može i da zaboravi nešto. Cilj nam je upravo bio da uvrstimo sve te stvari koje su nam bitne za samu trudnicu, njenu bebu te da na kraju imamo dokument koji se tiče porođaja“, rekla je Еćim Zlojutro.

Trudnička knjižica važi samo za trenutnu trudnoću i ona je jedinstvena za cijelu Srpsku, bez obzira da li trudnoća i pregledi, pa i sam porođaj, rade u privatnoj ili državnoj ustanovi. 

Doktorica Еćim Zlojutro je rekla da se već vrši distribucija knjižica u domovima zdravlja.

„Cilj nam je da to bude sada i u svakoj bolnici, da prvi pregled bude upisan u tu knjižicu. Trudnice će to dobijati kod ginekologa koji ih bude pregledao“, navela je Еćim Zlojutro.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:10 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:25 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)