Obratiti se korisničkoj službi

Hakerski napad na OLX: Brojnim korisnicima suspendovani nalozi

  • Izvor: ATV
  • 20.09.2024. 12:44

U posljednjih nekoliko dana popularna platforma OLX našla se na velikom udaru hakera koji su preuzeli brojnim korisnicima naloge nakon čega su isti suspendovani.

Nakon što preuzmu šifru i korisničko ime, hakeri kontaktiraju korisnike koji prodaju razne stvari na popularnoj platformi. U kratkom roku pošalju veliki broj upita i uspostavljaju kontakte sa prodavačima. Imali smo uvid u nekoliko razgovora. Kupovali su stvari manjih vrijednosti, a vrlo brzo po uspostavljanju komunikacije slali su poruke sa sumnjivim linkovima u kojima traže od prodavača da se prijave i provjere uplaćeni novac.

Linkovi su povezivani na banke, pošte i preduzeća koja se bave dostavom.

Zbog sumnjivih aktivnosti i prijava, ti nalozi su vrlo brzo suspendovani. Veliki broj korisnika u BiH ostao je posljednjih dana bez svojih profila na popularnoj platformi. Da bi povratili profile potrebno je kontaktirati korisničku podršku OLX.

Brojni hakerski napadi u BiH: Pala i stranica FK Borac

Brojni hakerski napadi u BiH: Pala i stranica FK Borac

Na platformi se nalaze brojna upozorenja zbog hakerskih napada i mole se korisnici da ne otvaraju sumnjive linkove, ne dijele podatke bankovnih računa i ne daju lične informacije.

Posljednjih nekoliko mjeseci objavljen je veliki broj lozinki i korisničkih naloga za brojne platforme. Među objavljenim lozinkama veliki je broj i naloga sa Balkana. Zbog toga su stizala brojna upozorenja od raznih servisa da se promijene lozinke.

Pratite nas i putem Vibera