Cenzura medija zapadna metodologija

I dalje stižu osude američkih sankcija ATV-u

  • Izvor: ATV
  • 05.03.2022. 20:42

Cenzura medija postala je zapadna metodologija, a uvođenje sankcija onima koji misle drugačije prilika je koju ne propuštaju.

To je potpuno pogrešan pristup, smatra Miloš Šolaja, profesar na Fakultetu politilkih nauka u Banjaluci. Svaka vrsta sankcija, kaže, može da ima suprotan efekat od očekivanog.

"Neko ko je želio da postigne neki cilj, on je ustvari, čak, učinio uslugu u smislu gledanosti, povjerenja i publika naša je takva da jednostavno ne voli silu, ne voli nametanje, ne voli da nekom neko nešto brani. I na kraju krajeva, takvi možda steknu više povjerenja kada su u pitanju institucije", naglašava Šolaja

Sankcionisanje nekog medija nije put prema demokratskom društvu, poručuje profesor ustavnog prava Mile Dmičić.

"Sankcionisanje medija kao osnovnog izvora slobode izražavanja, slanja poruka i dobrog i zla, ukazivanje upravo da se dobro razvija, a zlo negira i da ovdje stvorimo modernu i efikasnu državu ne uklapa se u ono što zovemo sankcijama pojedinim medijima u ovom slučaju Altrenativnoj televiziji", poručio je Dmičić.

Sloboda izražavanja je jedno od najvažnijih ljudskih prava u svim međunarodnim dokumentima. Zbog toga začuđuje da su SAD uvele sankcije koje ograničavaju upravo to pravo.

"Zbog toga su takve odluke zaista nevjerovatne i za mene i za mene potpuno neprimjerene. Iznenađen sam zaista, od prvog dana od kada su ove sancije uvedene, ne želeći da branim vašu kuću, nego slobodnu riječ", kaže Ljubinko Mitrović, ombudsman za ljudska prava.

SAD su uvele sankcije ATV-u zbog navodne korupcije i povezanosti sa Miloradom Dodikom. Do danas nismo dobili nikakve dokaze za to, ali jesmo gašenje Jutjub kanala, brisanje android aplikacije i portala ATV-a pod domenom ".com".

Međutim, ni to nas nije spriječilo da donosimo istitnite i pravovremene informacije koje možete pronaći na www.atvbl.rs.

Tagovi:
  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:50 Mućke (12+) (R)

    'Mućke (12+) (R)

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:10 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 13:00 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.