Predrag radi tri decenije

I radnici Kaldere na udaru američkih sankcija

  • Izvor: ATV
  • 25.06.2024. 19:14

Predrag Popović u Kalderi je skoro tri decenije. U svojoj dugogodišnjoj karijeri imao je, priča za ATV, kako lijepih tako i onih teških situacija. Jedna takva dešava se upravo sada zbog američkih sankcija.

Ne prođe ni dan a da se  Predrag sa kolegama ne zapita  šta su Amerikancima krivi ljudi koji samo rade svoj posao i privređuju svojoj državi. U isto vrijeme miješaju se osjećaj ljutnje i zabrinutosti. 

"Zabrinuto jer je u pitanju egzistencija, kao i svi radnici zabrinuti a u isto vrijeme smo i ljuti jer ne osjećam nikakvu krivicu, ne osjećamo se uopšte krivim, ne vidimo razlog tih sankcija, nije nam to jasno. Ovo je je biser u našoj Republici Srpskoj, mašinska proizvodnja. Ovo je biser tvornica koju treba sačuvati, njegovati, pomagati a ne da je neko koči i sankcioniše“, kaže šef mašinske proizvodnje u Kalderi Predrag Popović.

Da je zakoče neće im poći za rukom, uvjerava direktor Milenko Čičić. Već 30 godina Kaldera u oblasti energetike, veoma uspješno, daje značajan doprinos domaćoj proizvodnji. Da izrastu u jednu od najboljih i najuspješnijih kompanija trebale su godine rada i truda a da je preko noći neko tek tako sruši nemoguća je misija. 

"Za taj uspjeh zadužen je tim stručnjaka kao i tim koji čine 183 čovjeka. Ovdje bih na pomenem i eksterni doprinos naših saradnika to su mahom profesori sa uglednih fakulteta i njihova imena znače u svijetu energetike. Njihov doprinos je 654 proizvoda. Kada sve to saberemo jasno vam je zašto smo šokirani činjenicom uopšte da neko pokušava da ospori rad Kaldere a kamo li da zaustavi njeno poslovanje i dovede u pitanje 200 porodica koje ova kompanija hrani“, kaže direktor Kaldere Milenko Čičić.

Iako je odnedavno na čelu Kaldere, i sam se našao na američkoj listi. Sva apsurdnost tih sankcija vidi se, kaže, upravo na tome. Međutim, prioritet se zna - a to je zaštiti svako radno mjesto i pojedinca u kompaniji. Na tome se već uveliko radi. 

"Daćemo sve od sebe da bilo ko u našoj kompaniji ne bude kolateralna šteta bilo kakvoj neargumentovanoj optužbi ili žrtva nekog prijekog suda koji zabranjuje da se radi ovdje. Želim samo da napomenem da ovdje rade obični ljudi  koji sa svojom platom prehranjuju i njihove porodice“, dodaje direktor Kaldere Milenko Čičić.

Što američku administraciju očigledno ne zanima. Uprkos tome, ono što treba da znaju  jeste da sa radom niko neće stati  jer će domaće kompanije nastaviti da doprinose razvoju njihove matice, Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.