Bijeljina

Izmjenama Zakona o boravišnoj taksi do kvalitetnije usluge

  • Izvor: ATV
  • 20.06.2024. 19:00

Bijeljina raspolaže preko 1.300 smještajnih kapaciteta. Optimalan je to kapacitet za broj turista koji godišnje posjete drugi po veličini grad u Srpskoj.

Prema dosadašnjim statistikama i ova godina je u znaku procvata turizma u Semberiji.

Očekivano je da do kraja godine ostvare preko 95.000 noćenja i preko 50.000 dolazaka kažu u TO Bijeljina.

- Trenutni smještajni kapaciteti zadovoljavaju. Međutim, imamo nekada te manifestacije koje su jednodnevne i dvodnevne i koje su sve masovnije, tako da u tom momentu postoji potreba za još većim brojem smještajnih kapaciteta, a u posljednje vrijeme projekat "Stan na dan", se sve više realizuje na području Bijeljine - kaže Dragan Tešić, portparol TO Bijeljina.

Novina u turizmu Srpske je ukidanje paušala, što stupa na snagu od  januara 2025. a, kroz Zakon o ugostiteljstvu se uvodi centralni informacioni sistem i svi koji pružaju usluge smještaja će biti obavezni da ga koriste.

- Dobiće ga besplatno od Vlade Srpske i u njega će unositi svakog gosta koji će biti kod njih na smještaju, i sve njegove potrebne podatke. Tako će naplatiti od gosta boravišnu taksu i samo je prebacuju ka Ministarstvu finansija. To je i ranije bilo, i kroz izmjene Zakona je ostalo i ostaje raspodjela 80:20, od čega 80 odsto lokalnoj zajednici, a 20 odsto Turističkoj organizaciji Srpske", dodaje Predrag Tešić, pomoćnik ministra trgovine i turizma.

Gradovi sami određuju visinu boravišne takse.

Predloženo je da je to iznos 1,5-3 KM, od 3-4 KM, što se odnosi se na turističke centre kojih u Srpskoj ima četiri.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: