U proljeće, kad jabuka procvjeta, e baš tada peče se najbolja rakija, tako tvrde domaćini iz sela Rastuša kod Teslića. Pekli bi je, kažu, i u jesen, da tada na selu nije mnogo posla. Ovako se, ono što može, odloži za proljeće.
- Jabuka, kruška, ona je dobila varenje nakon berbe za 20ak dana. Onda odleži, odmiruje i sada kad krene cvjetanje voća, ona opet dolazi do vrenja i jako je povoljno i tada da se peče", kaže Blagoje Radić Rastuša, Teslić.
Rakija se peče u tri kazna. Biće to, kažu domaćini, 15 litara dobre jabuke 50-tke. Posao nije jednostavan, a majstora za pečenje, sve je manje. Zato su, oni koji znaju, traženi u svakom selu.
"Imamo u Vitkovce ići ja i Blagoje sa kaznovima, imamo u Cerovicu nas ljudi zovu. Ljudi plaćaju 10 KM po kaznu što zovu, a mi idemo dobrim jaranima gratis. Nekad je bilo od kotla, litra rakije od kazana", kaže Mile Dakić, Rastuša.
Kazandžijama je najdraže kad svoje znanje mogu prenijeti na mlađe. Većina bi, kažu, radije na gotovo, ali ima i onih kojima nije teško da uče i prihvate se posla.
"Nije tesko,naucio sam i veoma je zanimljivo", kaže Kristijan Stanković, Rastuša, Teslić.
A gdje je veseli stroj, tu je uvijek i dobro raspoloženje, kažu Rastušani i priznaju, rakiju peku više od pet decenija i nikada je nisu ispekli bez pjesme.