Banjaluka

Koliko je MUP Srpske do sada izdao prenosivih tablica

  • Izvor: SRNA
  • 04.10.2024. 09:12

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske je u prvih deset dana izdalo 30 prenosivih registarskih tablica, a u proceduri su još 24 zahtjeva građana, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović.

Miljanovićeva je istakla da se prenosive tablice mogu koristiti isključivo na teritoriji BiH za vozila koja se kreću od mjesta carinjenja, homologacije, servisiranja, prodajnog i izložbenog mjesta, mjesta atestiranja, mjesta skladištenja/čuvanja, mjesta nadogradnje i za vozila kojima se obavlja eksperimentalna vožnja.

Izdaju se najduže na rok od jedne godine, na ime pravnog ili fizičkog lica - preduzetnika koji se bave proizvodnjom, nadogradnjom, servisiranjem, prevozom ili prodajom vozila na malo.

Upozorenje i Vlade: Ne krećite prema Konjicu i Jablanici

Upozorenje i Vlade: Ne krećite prema Konjicu i Jablanici

Ona je navela da se zahtjev za izdavanje prenosivih tablica podnosi policijskoj stanici prema sjedištu pravnog lica ili fizičkog lica - preduzetnika, koja na osnovu priloženog dokaza o registrovanoj djelatnosti i ostalih priloga /polise osiguranja i dokaza o uplati propisanih naknada/, cijeni ispunjenost uslova, te donosi rješenje kojim odlučuje o podnesenom zahtjevu, odnosno odobrava ili odbija izdavanje prenosivih tablica podnosiocu zahtjeva.

Prema njenim riječima, Pravilnikom o cijeni dokumenata o vozilu i cijeni oznaka za obilježavanje vozila propisano je da visina naknade za izdavanje i korištenje prenosivih tablica iznosi 20 KM, a visina naknade za dokumenta o vozilu koja se izdaju uz prenosive tablice, potvrde o registraciji pet KM i knjižice potvrda o korištenju prenosivih tablica — 10 KM.

Ona je istakla da su pravna ili fizička lica preduzetnici koji se bave proizvodnjom, nadogradnjom, servisiranjem, prevozom ili prodajom vozila na malo, a kojima je odobreno korišćenje prenosivih tablica dužna da vozilo koje se koristi u tu svrhu i koje učestvuje u saobraćaju, obilježe prenosivim tablicama. U tom vozilu se za vrijeme vožnje mora se nalaziti i potvrda o registraciji vozila za prenosive tablice, polisa o obaveznom osiguranju izdata za te prenosive tablice i potvrda o korišćenju prenosivih tablica koja se izdaje vozaču na rok od sedam dana.

Dječak zbog kojeg se ispisao cijeli razred divlja i u novoj školi: ''Psuje, pravi haos''

Dječak zbog kojeg se ispisao cijeli razred divlja i u novoj školi: ''Psuje, pravi haos''

Miljanovićeva je rekla da prenosive tablice, prije svega, olakšavaju poslovanje pravnim licima i fizičkim licima - preduzetnicima koji se bave prodajom vozila, na način da će ubrzati i pojednostaviti radnje koje je prethode postupku registracije vozila /carinjenje vozila, atestiranje, obavljanje tehničkog pregleda vozila i slično/, dok kupci vozila imaju priliku da legalno testiraju vozilo prije kupovine.

Takođe, dodala je ona, razlika između prenosivih i tablica koje se izdaju u postupku privremene registracije vozila se ogleda u namjeni i visini naknade koja se plaća za izdavanje i korištenje tih tablica, jer naknade za izdavanje i korištenje registarskih tablica koje se izdaju u postupku prenosive registracije je 50 KM. 

Pratite nas i putem Vibera