Potreban smještaj

Mali Mihael boluje od teške bolesti: Gradska uprava se oglušila na molbe porodice za pomoć

  • Izvor: ATV
  • 27.09.2024. 16:33

Petogodišnji Mihael Ikić od rođenja vodi bitku za zdravlje nakon što mu je dijagnostifikovana bolest hidrocefalus koja mu je narušila vitalne centre u mozgu. Zbog dječakovih čestih epileptičnih napada roditelji bi trebali bi da budu smješteni u blizini Univerzitetskog kliničkog centra, ali se Grad oglušio na molbe za pomoć ovoj porodici.

Dječakovi roditelji Saša i Lidija Ikić pričaju za ATV da su najveću pomoć za Mihaela dobili od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Republike Srpske, ali da je, sa druge strane, Gradska uprava ostala nijema na njihove molbe da im se omogući smještaj koji im je preko potreban.

"Najveću pomoć u dosadašnjim godinama dobili smo od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vidu jednokratnih novčanih pomoći, mjera Vlade Republike Srpske iz oblasti socijalnih davanja kao i prava majke na status roditelja njegovatelja", kaže Saša Ikić, otac Mihaela Ikića.

Od transparentnosti ni traga: Stanivuković nijem na pitanja o njegovoj obmani

Od transparentnosti ni traga: Stanivuković nijem na pitanja o njegovoj obmani

Saša ističe da je Gradska uprava ostala nijema na molbe ove porodice da im se omogući smještaj jer trenutno sa Mihaelom i još dvoje djece žive kao podstanari.

"Obraćao sam se više puta Gradskoj upravi Banjaluka nastojeći da pronađem pomoć u vidu alternativnog smještaja jer smo podstanari. Nedavno sam imalo priliku da razgovaram sa gradonačelnikom na jednom njegovom gostovanju, da bih pokazao težinu naše situacije, ponio sam našeg bolesnog sina u naručju", rekao je Saša.

Kako kaže, ukratko je izložio problem sa kojim se suočava ova porodica, ali da ga je gradonačelnik uputio na svog saradnika.

"Nakon toga saradnik me obavijestio da ne mogu riješiti naš problem i uputio nas u Centar za socijalni rad", kaže Saša.

Najveća potreba ove porodice stambeno je zbrinjavanje u blizini Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske kako bi mu se mogla pružiti adekvatna medicinska pomoć u slučaju hitnih intervencija, koje, nažalost, nisu rijetke.

"Želio bih prije svega da se zahvalim Univerzitetskom kliničkom centru i Fondu solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu na uplaćenim sredstvima za nastavak liječenja Mihaela van Republike Srpske u maju ove godine", rekao je Saša.

Saša ističe da mali Mihael ima tešku rijetku bolest kojem se, nažalost, stanje vremenom pogoršava.

"Nedavno je imao treću po redu operaciju glave u Beogradu, reviziju VP šanta koju je teško podnio, a poslije operativni period je bio izuzetno težak", rekao je Saša.

Mihael ne hoda, ne priča, ne vidi, ima cerebralnu paralizu, takođe, ima i epilepsiju uz prisutne druge neurološke smetnje.

"Moja supruga je 24 sata uz dječaka, a ja preuzimam dio obaveza oko dvoje starije djece. Povremeno radim, a moram biti u blizini u slučaju da Mihael dobije epileptični napad", rekao je Saša.

Saša ističe da je svjestan sam da ima mnogo teških slučajeva u cijeloj Republici Srpskoj, ali je prinuđen da se bori za malog Mihaela i za svoju porodicu.

"Iskreno vjerujem da će se naš problem riješiti. Nadam se da će vaša posjeta pomoći da se naš glas čuje i da pronađemo podršku koja nam je potrebna", kaže Saša.

Dječakova majka Lidija o Mihaelu brine 24 časa.

Kako kaže, Mihael poslije operacije mnogo teže jede, a jedan obrok mu traje od jednog do dva sata.

"Sad uopšte ne pije vode, poslije operacije ne može sjediti dugo u kolicima, može da sjedi pola sata", kaže Lidija.

Mihajlo je noć pretvorio u dan, ne spava uopšte, a kada spava, to je u toku dana par sati.

Iako neprestano brine o dječaku, Lidija ističe da je Mihael dar od Boga.

"Mihael mi nije nikakav teret, on mi je posebna radost od Gospoda. Najteže je kad plače, a ja mu ne mogu pomoći. Slava neka je Gospodu što je Mihael živ i što se mogu brinuti za njega", kaže majka malog Mihaela.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: