Prijedor

Manastir Miloševac obilježio slavu Pokrov presvete Bogorodice

  • Izvor: ATV
  • 14.10.2024. 19:09

Veliki broj vjernika okupio se danas oko manastira Miloševac u Prijedoru kako bi prisustvovao obilježavanju slave ovog hrama, Pokrova presvete Bogorodice. Veliki je ovo dan za sve nas, kažu mještani ovog kraja.

Ovaj veliki praznik proslavlja se po treći put kao glavna slava i to se čini od kada je ova svetinja trudom, radom i ljubavlju vaskrsla ispod mučeničke potkozarske zemlje, poručio je episkop Marčanski Sava. On je istakao i da obnavljajući svetinje, ujedno obnavljamo i sami sebe. 

- S toga smo sigurni da sav narod koji se sabira pod plodovima ovog svetog manastira, ali i pod plodovima drugih manastira koji su u našem kraju obnovljeni nosi blagoslov na sebi i da gospod prati ljude koje želi da ih primi i da ih čuva - ističe episkop Marčanski, Sava.

I predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik prisustvovao je danas obilježavanju slave manastira Miloševac. Došao je, kaže, da podrži napore našeg vladike Jefrema i episkopa Marčanskog Save da nastave svoju misiju koju vrše tako predano. 

- A to je da propagiraju našu vjeru i da ono što čine grade ovakve objekte manastirske i crkvene i ponosan sam što u vrijeme dok sam na vlasti prebrojao da je oko 1000 crkava obnovljeno i izgrađeno - izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Manastir Miloševac obnovljen je ne samo na ponos Prijedora, nego i cijele Republike Srpske, poručeno je iz Prijedora. 

- Šaljemo poruku mlađim generacijama da upravo oni znaju da je na ovom mjestu nekada bio davno manastir i na svakom mjestu gdje je bio crkveni objekat uspjeli smo uz našeg vladiku da ponovo izgradimo i obnovimo naše crkve i manastire - kaže Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora.

Obnova manastira Miloševac počela je u avgustu 2018. godine.

Prvu svetu arhijerejsku liturgiju u Miloševcu služio je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije 2021. godine.

Pratite nas i putem Vibera