Kod Dervente

Manastirska rakija iz Donje Bišnje stigla na sve kontinente

  • Izvor: RTRS
  • 15.06.2024. 21:41

Pod okriljem manastira Donja Bišnja kod Dervente, od 2011. godine radi destilerija u kojoj se na moderan način po tradicionalnoj recepturi proizvode voćne rakije.

Odavno je manastirska rakija, brend derventskog kraja, a da iz destilerije teče kvalitetna kapljica, potvrđeno je i na Novosadskom sajmu. Viljamovka je ostvarila najbolji rezultat, proglašena je za šampiona sajma u svojoj kategoriji.

U destileriji manastira Donja Bišnja, godišnje prerade oko 40 tona voća. Osim viljamovke proizvode šljivu, rakiju od dunje, te liker od višnje. Kada se stekne znanje i dobro utvrdi receptura, proizvodnja rakije je, kako kažu, jednostavan posao.

- Mi smo naučili postupak od početka - od branja, do muljanja voća, fermentacije, prepicanja, odležavanja... Sve već manje više znamo, ali uvijek se učimo - kaže arhimandrit Simeon, iguman manastira Bišnja.

Sve je počelo 2008. godine kada su od voća iz manastirskog voćnjaka ispekli 120 litara rakije. Uz stari veseli stroj o proizvodnji su slušali savjete iskusnih domaćina, a da bi došli do vrhunskog kvaliteta godinama su čitali literaturu i usvajali savjete stručnjaka. 2011. oformili su poluautomatizovanu destileriju i nabavili savremenu opremu.


- Dovoljan je jedan čovjek da radi sve. Odmah se obavlja prepek, ne treba kao u običnim kazanima da se skuplja patoka, pa da se prepječe, pa mali dio bude patoke - kaže arhimandrit Simeon.

Bratstvo manastira već godinama izlaže rakije na sajmovima. Dobitnici su brojnih priznanja za kvalitet, ali šampionska titula viljamovke na Novosadskom sajmu, najveće je priznanje do sada.

- Otškrinuli smo neka vrata da saznamo put kako bi trebalo da se proizvode rakije. Ali, uvijek može bolje. Tako da mislim da je to nama neki pokazatelj da smo na dobrom putu - kaže arhimandrit.

Rakija proizvedena u Donjoj Bišnji već je otišla na sve kontinente. Oni koji su je probali, imaju samo riječi hvale.

Sredstva od prodaje rakije ulažu se u izgradnju manastirskog kompleksa. Proširenje proizvodnje ne planiraju, cilj im je da iz godine u godinu unapređuju kvalitet postojećeg asortimana proizvoda.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: