Česma

Meso, luk, začini, dobro društvo, muzika: Sjajna atmosfera na ''Kotlićijadi''

  • Izvor: ATV
  • 08.09.2024. 19:24

Više vrsta mesa, luk, začini, dobro društvo, muzika - to je ono što treba za dobar kotlić. Kutlače je danas na ušću Vrbanje u Vrbas ukrstilo na stotine kuvara iz Srpske, ali i regiona. Tajne sastojke ni sa kim nisu dijelili. Uz kotlić na plus 30 nije nikome smetalo.

"Kotlić UKC-a će se razlikovati po mnogo čemu. Razlikovaće se po sastojcima, onim poznatim i manje poznatim, a i po svemu ostalom, ali, prije svega, po stručnosti, po stručnosti kotlića“, kaže član jedne od ekipa.

"Organizacija je vrhunska, sve imamo obezbijeđeno ovdje, od vode, leda, pića, muzike, sve je obezbijeđeno, tako da što se tiče organizacije, organizacija je vrhunska“, dodaje drugi.

"Recept za dobar kotlić je dobra volja, ako ima dobre volje i sve ostale mirođije, i još nešto što vam ne možemo reći“, kaže jedan učesnik.

"Dobili smo meso od organizatora, dobili smo ulje, so, mi smo dodali još neke svoje začine, a tajni začin nećemo otkrivati. Društvo fenomenalno, muzika fenomenalna. To je Krajina, to smo mi. Mi uživamo u tome“, poručuje jedan od učesnika.

"Mi imamo najbolji kotlić, zato što imamo najbolje sastojke i najbolji smo kuvari, a i najbolji smo konzumenti, tako da, ne može se oteti“, poručuju iz jedne ekipe.

Ipak, žiri je odlučio da je najukusniji spremila ekipa iz Dječijeg doma "Rada Vranješević“. Odmah su znali šta će s nagradom.

"Mi se u ime radnika odričemo svoje nagrade u ime naše djece, korisnika Doma 'Rada Vranješević'“, rekla je v.d. direktora Doma "Rada Vranješević“ Darijana Kecman. 

"Imajući u vidu da su oni danas najbolji, dobiće od mene 50.000 za djecu“, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon proglašenja pobjednika.

Najbolji kotlić pripremila ekipa Doma ''Rada Vranješević''; Dodik: Od mene još 50.000 KM za djecu

Najbolji kotlić pripremila ekipa Doma ''Rada Vranješević''; Dodik: Od mene još 50.000 KM za djecu

Probao je kotlić i predsjednik Republike. Lijepo druženje, kaže Milorad Dodik, s ljudima koji vole krajišku muziku, dobru zabavu i odličnu hranu.

"Tamo gdje su ljudi, tu smo i mi. Divno je od organizatora što je prethodno ovaj ovdje plato koji je zaista izgledao potpuno neartikulisan doveo u neku funkciju i to znači da pod pritiskom ovakvih događaja sigurno mora da razmišljamo da to još više uredimo kao jedno zborište i jedno mjesto okupljanja, izletište za Banjalučane, koje će biti jednako atraktivno kao i neka u okolini“, kaže Dodik.

I ovaj put se predsjednik Srpske latio mikrofona.

Dodik zapjevao na Kotlićijadi u Česmi

Dodik zapjevao na Kotlićijadi u Česmi

Zadovoljni i organizatori. Da sve prođe u najboljem redu pobrinule su se i jake snage MUP-a, a tu su bili i ljekari. Jedan od njih je bio i najglasniji promoter "Krajiške Guče“ - direktor najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj.

"Spoj tradicije, krajiške pjesme i trubača Guče i presrećan sam. Puno ljudi, preko 300 kotlića, nekoliko hiljada učesnika, veselje, pjesma na jednom divnom mjestu koje je bilo zaraslo, koje je sada uređeno i mislim da će se ubuduće ovdje održavati lijepe manifestacije“, poručuje promoter "Krajiške Guče“ i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.

Kuvalo je i zakuvalo još doktora i direktora. Neki nisu vješti, ali kažu, naučiće. Neki i te kako znaju kako treba. Ipak svima njima je na prvom mjestu druženje.

"Zadovoljstvo je danas biti sa svojim narodom. Ovdje smo danas da se družimo, ali i da pokažemo da Banjaluka treba da se razvija u svim svojim dijelovima“, kaže načelnik Kardiohirurgije UKC-a Srpske Nikola Šobot.

Druženje se nastavlja do kasno u noć. Ono što je zagarantovano, hrane neće zafaliti, ali ni dobrog provoda.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: