Njegovo visokopreosveštenstvo

Mitropolit Fotije: Jedini ispravan je put svetosavlja

  • Izvor: SRNA
  • 27.10.2024. 14:18

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je danas da je jedini ispravan put koji treba da slijede Srbi - uski put pravoslavlja, svetosavlja, samostalne srpske države i Crkve.

Vladika Fotije je u besjedi nakon lomljenja slavskog kolača ispred zgrade opštine Ugljevik povodom krsne slave ove lokalne zajednice - Svete Petke Paraskeve, istakao da je ova svetiteljka zaštitnica porodice, majčinstva i djece.

Mitropolit je poželio da se u srpskom narodu rađa što više djece, koja su bogatstvo i jedini način da narod opstane, ojača, proširi se i ostane na ovim prostorima.

Vladika Fotije je naglasio da srpski narod ima pred sobom dva puta.

- Jedan od njih je da budemo ovo što smo vijekovima bili, da idemo uskim putem pravoslavlja, svetosavlja i uskim putem svoje osveštane tradicije. Da čuvamo svoje pismo, jezik, kulturu, tradiciju, običaje i sve ono što nas je narodom činilo i čini velikim narodom u istoriji - rekao je mitropolit Fotije.

Mitropolit je naglasio da Srbi ne treba nikome da budu podređeni i ni u kakvim savezima, ni političkim, niti vojnim.

- Srbi treba da žive samostalno, slobodno i da se bore koliko mogu, da sa svima kontaktiraju i da nikoga ne odbacuju, da ne budemo poslušnici jednih, a protiv drugih. Naš put je samostalna srpska država i samostalna srpska crkva - rekao je mitropolit Fotije.

Sa druge strane, mitropolit Fotije upozorava, da se Srbima nudi put širok, posut cvijećem i ružama, lijepim željama, nagovještajima da će jesti zlatnim kašikama, a to je put ЕU, put novog svjetskog poretka.

- Tu bi se izgubili. Onaj ko želi dobro svom narodu ne bi to izabrao. Iskustvo ljudi koji žive na Zapadu nam to govori - rekao je mitropolit Fotije.

Mitropolit Fotije poručio je danas na slavi ugljevičkog Hrama Svete Petke da svi u Еparhiji zvorničko-tuzlanskoj neprestano mole da srpski narod opstane i da se sačuva, te da Republika Srpska, koja je napadnuta sa svih strana, bude sačuvana.

- Neka da Bog da budemo mudri, da Ugljevik bude mjesto napretka i sabiranja i da se ovo mjesto umnoži na nivo grada - rekao je mitropolit Fotije na Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio u Hramu Svete Petke.

Nakon liturgije, litija je prošla ugljevičkim ulicama, a ispred zgrade opštine Ugljevik izvršen je obred lomljenja slavskog kolača.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić čestitao je krsnu slavu sugrađanima i parohiji ugljevičkoj, a mitropolitu Fotiju zahvalio jer uvijek sabira Srbe u molitvi, liturgiji i ljubavi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: