RHMZ

Najavljena superćelijska oluja

  • Izvor: Mondo.rs
  • 31.05.2024. 12:34

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) Srbije izdao je hitno upozorenje zbog očekivanih grmljavinskih nepogoda na brojnim teritorijama Balkana.

Iz tog razloga je na području Šumadije, Zapadne Srbije, Beograda, Srema i Banata uključen žuti meteoalarm. Na području Bačke uključen je narandžasti meteoalarm, gdje se očekuju jaki pljuskovi sa grmljavinom, kao i grad, uz pojavu jakog vjetra.

"Uslova za grmljavinske nepogode, jak pljusak, grad, olujni vjetar, kasnije poslije podne i uveče biće na sjeverozapadu Srbije, a u ponedjeljak (03.06.) koji će biti najnestabilniji dan u narednom periodu i u ostalim regionima u zemlji", navodi se u upozorenju u 9:40 časova.

Jezive brojke: Ruski ministar odbrane otkrio koliko je Kijev izgubio vojnika u maju

Jezive brojke: Ruski ministar odbrane otkrio koliko je Kijev izgubio vojnika u maju

Kako se navodi na njihovom zvaničnom sajtu, upozorenje važi za period od petka, 31. maja do utorka, 4. juna. Kako je najavljeno, u narednih nekoliko časova padavine se očekuju u centralnoj Srbiji i dijelovima Vojvodine. 

"Oblačnost koja u Slavoniji, BiH, ali i na zapadu i jugozapadu Srbije uslovljava kišu u naredna 3 časa premještaće se ka centralnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj. Na području Beograda prolazne padavine očekuju se sredinom dana", navodi se u najavi RHMZ-a.

Prema podacima meteorološke kompanije "Hailz Srbija", superćelijske oluje se mogu inicirati na istoku Slavonije / sjeveroistoku Bosne i krenuti jugozapadnim strujanjem prema sjeveroistoku (najjači oblaci će se kretati zapadnim / sjeverozapadnim strujanjem). Najjači oblaci će donositi jak grad do 4 centimetra u prečniku. 

U prvom dijelu dana u Srbiji se očekuje slaba kiša, dok će se atmosfera posle 15 časova u regionima: Srem, Mačva i sve tri Bačke, kao i okolini grada Beograda, destabilizovati u kombinaciji sa jačanjem smicanja vjetra.

Mediji: Dragana Mirković tužila Tonija Bijelića

Mediji: Dragana Mirković tužila Tonija Bijelića

Poslije 15 sati prva potencijalna trasa oluja će biti dolinom Save, a poslije 18 sati će se glavna aktivnost premještati na region Bačke, kada oluje iz Slavonije sve do duboko u noć mogu prelaziti preko Bačke ka Mađarskoj, prenosi "Mondo".

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Еvropske mikrodržave: Malta, dokumentarni program (R)

    ''Еvropske mikrodržave: Malta, dokumentarni program

  • 11:20 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    ''Serija: Ko te šiša (12+) (R)

  • 11:50 Bratunac: Obilježavanje stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač, prenos

    '''Bratunac: Obilježavanje stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač, prenos