Derventa

Neobična ''komandna soba'' na farmi pilića

  • Izvor: ATV
  • 10.10.2024. 19:43

Sjedi, leži, odmara, gleda ATV-a, a onda baci pogled kroz prozor i na svoju farmu pilića. Tako je Luka Nović osmislio svoj posao farmera u penzionerskim danima u Kalenderovcima. Sve diriguje iz komandne sobe. Sagradio ju je u sklopu farme.

"Ovaj prozorčić ja sam napravio baš zato. Ležim i spavam i onda imam tajmer uključim budilnik kad su pilići mali zbog temperature, da ne bi vatra ili tako nešto, po potrebi prošetam“, kaže farmer iz Dervente Luka Nović.

Tu je i video-nadzor - kad se sa farme mora kratko na kafu u komšiluk. Za one teže poslove, priznaje, angažuje i radnike. Na farmi je automatizovao sve što je moglo. 

A kada nije u svojoj komandnoj sobi Luka je pored komandne table. Tu podešava ventilator, rasvjetu, hranilice i sve što je potrebno pilićima kako bi što bolje napredovali. 

Luka je mali farmer, ali posao odlično ide. Pomaže i supruga. A sve što bračni par zaradi, potroši isključivo na putovanje. Kažu, kosa je odavno sijeda. Vrijeme je da se više uživa.

"Na more idemo četiri puta. Proljeće, juli Igalo, septembar Bar i novembar sad idemo beremo voće. Sve smo prilagodili da uživamo. Nemam zašto sad štedjeti. Djeca situirana, imaju više nego ja, ja zadovoljan s ovim što imam“, kaže farmer iz Dervente Luka Nović.

Priča i da je cijelog života maštao da bude farmer. Ta želja ostvarila mu se prije 11 godina kada je novac od otpremnine uložio u farmu pilića. Nije se pokajao. Otkup je zagarantovan, cijena dobra, a posao nije zahtjevan.

Pratite nas i putem Vibera