"Podrška mnogo znači"

Novi iznos: Еvo sa koliko novca će Grad Prijedor pomoći roditelje

  • 01.12.2023. 19:30

Za prvo dijete 500, za drugo 600, a za treće i svako naredno po 700 maraka- jednokratna je novčana pomoć koju će dodjeljivati Grad Prijedor.

Kada je riječ o blizanačkoj trudnoći oboje djece tretiraće se kao drugorođeni. Mladi roditelji kažu da im podrška grada mnogo znači. 

"Iznos je bio daleko manji kada sam prvi put rodila. Imam troje djece sada sam već dobila tu veću nagradu i za početak za roditelje koji nemaju ništa i nemaju neki osnovnih sredstava to je nešto što može pomoći u prvu ruku", rekla je Milena Gašić.

"Ja sam mladi roditelj i smatram da je to podrška od grada i da znači mladim ljudima", kaže Đorđe Kondić.

Izmjena pravilnika podrazumijeva i da je rok za podnošenje zahtjeva za novorođeno dijete bio godinu dana. Sada je smanjen na dva mjeseca.

"Što se tiče suštinskih izmjena u pravilniku vodili smo time da uskladimo pravilnik o dječijoj zaštiti pa smo izjednačili, a po pravilniku starom za prvorođeno dijete je bilo 500 maraka, naknade za prvo dijete, sada smo išli da ukoliko se radi o blizanačkoj trudnoći oboje djece se tretiraju kao drugorođena djeca. To su neke olakšice", kaže Olivera Brdar Mirković, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu, pronatalitetnu i demografsku politiku grada Prijedora.

Iz Gradske uprave naglašavaju i da roditelji uz zahtjev za novčanu podršku ne moraju da prilažu rodne listove, jer će se to dokazati kućnom listom, a nakon toga biti provjereno službenim putem. U ovogodišnjem fondu za natalitet predviđeno je 300 000KM.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: