Srpska i FBiH

Od 1. novembra obavezna zimska oprema na automobilima; Skuplje cijene guma

  • Izvor: RTRS
  • 26.10.2024. 20:19

Od 1. novembra u Srpskoj i Federaciji zakonski je obavezna zimska oprema na automobilima. Zbog toga ovih dana prodavci guma i vulkanizeri imaju najviše posla. U toku je zamjena ljetnih guma zimskim.

Veliki broj vozača čeka posljednji čas da zamijeni ljetne gume zimskim. Međutim, savjesni to svakako čine na vrijeme. Ove godine i cijene guma su skuplje u odnosu na prošlu godinu.

- Baš sam došao da kupim gume. 17-ke gume oko 180 KM ako ćemo Savine, 300 ako ćemo Mišelinke, za gume u prosjeku treba izdvojiti od 600 do 1.000 KM, ali sigurnost je najbitnija - smatra Duško Topić, vozač.

I za zamjenu pneumatika, moraćete izdvojiti nešto više novca nego lani. Cijene usluge vulkanizera su od 60 do 200 maraka u zavisnosti od veličine guma.

- Ima gužve, sad sezona krenula, ide sezona guma, zimska najviše, gužve ima - kaže Mladen Nuždić, vulkanizer.

Preporuka je posjedovanje dva seta guma - ljetnje i zimske.

- Zimske gume su mekanije i imaju mnogo bolje kočenje i na mokroj cesti i na snijegu, samim tim sigurnost vozača se povećava. Ljetne gume su klizave i vozači bi dobro trebalo da gledaju da imaju zimske gume sa oznakom M+S i pahuljicom - rekao je Neven Domazet trgovac.

Za neposjedovanje zimske opreme predviđene su novčane kazne, a među mjerama je i isključivanje vozila iz saobraćaja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: