UKC Srpske

Operisana aneurizma trbušne aorte: Ovaj tip još niko nije objavio

  • Izvor: SRNA
  • 03.07.2024. 14:59

U Klinici za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske operisana je aneurizma trbušne aorte, koja još nije zabilježena u svjetskoj medicinskoj literaturi.

Pacijent iz Bolnice u Doboju je nakon dijagnostike upućen u Kliniku za vaskularnu hirurgiju UKC-a Srpske zbog mobilne promjene u trbušnoj šupljini gdje je uspješno operisan.

Specifičnost ove mobilne promjene je u tome da se nalazi između sredine i donjeg kvadranta stomaka.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić izjavio je novinarima da je to još jedan dokaz da ova bolnica ozbiljno i vrijedno radi.

Na UKC-u operisana aneurizma trbušne aorte još nezabilježena u svjetskoj medicinskoj literaturi

Na UKC-u operisana aneurizma trbušne aorte još nezabilježena u svjetskoj medicinskoj literaturi

"Dokaz tome je da smo uradili operaciju koja se možda ne može raditi u veoma prestižnim centrima Еvrope i svijeta. Radimo i dalje na unapređenju našeg zdravstvenog sistema, na edukaciji osoblja i nabavci najbolje opreme", rekao je Đajić.

On je čestitao saradnicima na ovom velikom uspjehu, te obećao i dalje veliku podršku svim zaposlenim na UKC-u i edukacije u najprestižnijim ustanovama Еvrope i svijeta.

"Istovremeno ću se truditi da dovodim najbolje stručnjake iz Еvrope i svijeta da uče naše ljekare i drugo zdravstveno osoblje", poručio je Đajić.

Načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju UKC-a Milanko Maksić rekao je da je kod pacijenta zabilježen kazus, tip aneurizme.

Šobot: Klinika za kardiohirurgiju UKC Srpske jedna od modernijih

Šobot: Klinika za kardiohirurgiju UKC Srpske jedna od modernijih

Maksić je naveo da je u vaskularnoj hirurgiji 30 godina i da nigdje u medicinskoj literaturi nema takozvana tubularna aorta, odnosno "cijev koja ima svoj slijepi završetak".

"Aneurizme se rade širom svijeta, milioni su urađeni, ali ovog tipa još niko nije objavio", rekao je Maksić, te dodao da je operacija trajala dva i po časa.

On je naveo da je ponosan na ustanovu u kojoj radi, kao i na kolege, ističući da su ovakve operacije rezultat timskog rada.

Operisani pacijent Milovan Božić (70) iz Doboja zahvalio je kompletnom osoblju UKC-a Srpske, ali i ekipi ljekara u Doboju.

"Tok operacije je prošao dobro. Nisam imao nikakvih problema, osoblje je za desetku", rekao je Božić.

Pratite nas i putem Vibera