U toku je obuka na UKC-u

Osposobiti sve tehničare u Urgentnom centru za primjenu ultrazvuka kod teških pacijenata

  • Izvor: SRNA
  • 22.09.2024. 12:39

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci u toku je radionica o primjeni ultrazvuka u hitnim slučajevima za 24 medicinske sestre i tehničare koji su prvi put uključeni u ovu obuku.

Osim njih, trodnevnom obukom obuhvaćeni su i studenti Medicinskog fakulteta, zdravstveni radnici koji rade u Urgentnom centru i hitnim prijemnim ambulantama UKC-a i oni iz drugih zdravstvenih ustanova u Srpskoj, te iz Zenice i Sarajeva.

Načelnik Urgentnog centra UKC-a Slavica Zeljković rekla je da su medicinski tehničari ove godine prvi put uključeni u obuku.

"Cilj je osposobiti sve tehničare u Urgentnom centru za primjenu ultrazvuka kod teških pacijenata kako bi se lakše pronašao venski put, ali i da ih obučimo da oni obučavaju druge tehničare", dodala je Zeljkovićeva.

Kovačević: Iza Dodika će ostati i Kardiohirurgija i UKC, a iza opozicionara samo zloupotreba jedne političke šale

Kovačević: Iza Dodika će ostati i Kardiohirurgija i UKC, a iza opozicionara samo zloupotreba jedne političke šale

Ona je istakla da su medicinski tehničari nosioci zdravstvenog sistema u svakoj zemlji i da je veoma značajno da se njihovo znanje i vještine unapređuju, kako bi što bolje i kvalitetnije zbrinjavali pacijente.

Prema njenim riječima, za sada samo ljekari specijalisti i specijalizanti iz Urgentnog centra primjenjuju ultrazvuk u hitnim slučajevima i to oni koji su imali priliku da odu u zemlje u okruženju, prvenstveno Sloveniju, da se upoznaju o tome kako to rade tehničari i da tu ideju i način prenesu ovdje.

Ona je navela da je u protekle dvije godine ovu obuku prošlo 150 kandidata, ljekara različitih profila iz UKC-a i zdravstvenih ustanova Srpske.

Glavni tehničar Urgentnog centra Ranko Palačković rekao je da je ovo prvi put da medicinski tehničari i sestre rade na ultrazvučnim aparatima.

UKC uveo Mančesterski sistem trijaže; Dobra i brza trijaža je najvažnija za spas života

UKC uveo Mančesterski sistem trijaže; Dobra i brza trijaža je najvažnija za spas života

On je istakao da je ova edukacija jako značajna jer omogućava lakše pronalaženje venskog puta kod teškog pacijenta čime mu se brže i lakše daje terapija i izvršavaju dijagnostičke procedure.

Palačković je rekao da je ovo kontinuirano ulaganje u medicinske sestre i tehničare ne samo Urgentnog centra, već cijelog UKC-a, ali i Republike Srpske.

On je naveo da Urgentni centar ima više od 100 medicinskih sestara i tehničara.

Tehničar Romeo Suvajac rekao je da se prvi put susreće sa ultrazvukom i da je ova edukacija novo poglavlje.

"Osnovni cilj i zadatak nas tehničara u Urgentnom centru jeste otvaranje venskog puta kako u dijagnostičke, tako i terapijske svrhe. Kod nekih pacijenata to zna često biti problem, tako da će upotreba ultrazvuka u te svrhe omogućiti lakši pristup venskom putu i lakši rad sa pacijentima", istakao je Suvajac. 

Pratite nas i putem Vibera