Sveti mučenik Sozont

Ovu molitvu danas izgovaramo da otjeramo zlo i nesreću

  • Izvor: Telegraf
  • 20.09.2024. 07:10

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog mučenika Sozonta.

Sveti mučenik Sozont je rođen u Likaoniji i odrastao je kao pastir ovaca. Još od najmlađih dana, vjerno je slijedio Božiji zakon. Kako je vrijeme prolazilo, postajao je sve dublje posvećen vjeri.

Okolina u kojoj je živio nije bila blagonaklona prema hrišćanstvu. U to vrijeme, progon hrišćana je bjesnio, a grad Pompeopolj je bio poprište strahovlade progonitelja Maksimijana Kilikijskog.

U srcu grada stajala je statua idolopokloničkog kulta kojem su se mnogi neznabošci klanjali. Jednog dana, odlučan u svojoj vjeri, Sozont je napustio svoje ovce i krenuo u grad.

Smjelo je ušao u hram posvećen idolima, gdje je, pun vjere u Hrista, odlomio ruku zlatnog idola, razdrobio je i njegove dijelove podijelio siromašnima.

Taj hrabri čin je izazvao veliku uznemirenost među neznabošcima, koji su krenuli u potragu za počiniocem. Bojeći se da bi neko drugi mogao stradati zbog njegovog djela, Sozont je odlučio da se prijavi vlastima kao hrišćanin i izvršilac ovog djela hrabrosti.

Mučitelji su ga surovo kažnjavali.

Prvo su ga nemilosrdno tukli, a zatim ga objesili o drvo i mučili gvozdenim četkama, pokušavajući da slome njegovu nepokolebljivu vjeru.

Kada je već bio na samom kraju snaga, stavili su ga na oganj, gdje je Sozont hrabro predao svoju dušu Bogu.

Nad njegovim svetim moštima je kasnije podignut hram, kao trajni spomenik hrabrosti i vjere mučenika Sozonta.

Običaj i vjerovanje za ovaj praznik kažu da se svecu treba pomoliti jer se vjeruje da ćete tako otjerati zlo i nesreću iz kuće.

Molitva koja se izgovara

Mučenik Tvoj Gospode, Sozont, u stradanju svome je primio nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobijedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: