Mostar

Patrijarh Porfirije stigao u Žitomislić: Za svakog čovjeka veliki blagoslov kada dolazi u Hercegovinu

  • Izvor: ATV
  • 23.09.2023. 12:27

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u Mostar gdje su ga na aerodromu dočekali Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Na Aerodromu Mostar patrijarha su dočekali i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Milimir Vujadinović, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, te sveštenici iz Mostara Duško Kojić i Marko Gojačić.

Nakon toga patrijarh Porfirije je otišao u posjetu manastiru Žitomislić. Ispred manastira su ga dočekali sveštenstvo i vijerni narod.

Patrijarh je tokom besjede u manastiru Žitomislić rekao da je za svakog pravoslavnog čovjeka veliki blagosolov kada dolazi u Hercegovinu i nema onoga koji je došao u Hercegovinu i njene svetinje a da nije otišao sa utjehom.

„Upravo ova svetinja kao i narod koji se sabira u njoj svjedoči suštinu naše vjere, a suština naše vjere je izobražena u krstu Hristovom koji je istovremeno i krst koji nosi u sebi silu i blagodat pobjede, tajnu vaskrsenja. Drugim riječima, sva naša vjera, naše postojanje, smisao i suština našeg postojanja jeste u tajni krsta i vaskrsenja Hristovog“, rekao je patrijarh Porfirije u besjedi.

Za svakog poglavara SPC iznad svega je radost i blagoslov da dođe u ove krajeve i u ove svetinje, rekao je patrijarh te je istakao da ništa manja radost i blagoslov to nije ni za njega.

„Gdje god da se služi sveta liturgija, tu je prisutno Carstvo nebesko. Ali duhovno zdravlje, perspektiva, nada i zdrava budućnost jednoga naroda, najbolje se može vidjeti kroz prirodu i stanje naših manastira“, rekao je patrijarh.

On je rekao da je ova svetinja kroz vijekove bila mjesto molitve, mjesto okupljanja naroda i ona je zajedno sa svojim narodom dijelila njegovu sudbinu.

„Ova svetinja je bila uvijek na krstu rušena i paljena, ali kao iz pepela ponovo podizana. Slava Bogu da je to tako i danas mi se radujemo da smo došli ovdje gdje toliki molili se Bogu za svoj narod. Naročito se radujemo što smo došli u krajeve gdje imamo dodatnio zadatak i poslušanje, a to je da u pravom smislu ostvarimo Hristovo jevanđelje koje glasi da treba da volimo bližnje svoje kao samoga sebe,a bližnji svoji, tj. naši su svi ljudi“, poruka je patrijarha.

Nakon posjete manastiru Žitomislić Patrijarh bi trebalo da posjeti Prebilovce.

Patrijarh srpski Porfirije u posjetu Mostaru došao je povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice koja još nije obnovljena nakon potpunog rušenja 1992. godine.

Patrijarh Porfirije prvo ide u Manastir Žitomislić, a zatim u Prebilovce. U Mostar se vraća u 16.30 časova gdje će u Vladičanskom dvoru posjetiti izložbu povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve, zatim će obići Stari grad i zadržati se kratko, te imati prijem u Gradskoj vijećnici u 18.00 časova.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar pozivaju vjerni narod Mostara i Hercegovine na doček patrijarha večeras u 19.00 časova ispred Sabornog hrama i božanstvenu liturgiju sutra u 9.00 časova u Sabornom hramu.

Od 9.00 časova sutra u Sabornoj crkvi Svete Trojice biće služena sveta božanstvena liturgija kojom će načalstvovati patrijarh uz sasluženje velikog broja episkopa i sveštenika.

Patrijarh će prisustvovati donatorskom ručku za obnovu Saborne crkve Svete Trojice koji će biti održan u hotelu "Mepas" od 12.00 časova.

Pratite nas i putem Vibera