Novi Grad

Počela geološka istraživanja zbog Trgovske gore

  • 25.09.2024. 22:57

U Novom Gradu počinje još jedno istraživanje radi sprečavanja izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

Nakon ranijeg mjerenja nulte radioaktivnosti pristupilo se i geološkim istraživanjima.

Uzvodno od Novog Grada uslijediće hidrogeološka i geofizička istraživanja. Radiće se osam bušotina, čiji će nalazi usmjeriti dalje aktivnosti.

Cilj je utvrditi da li postoji mogućnost uticaja izgradnje odlagališta na području Novog Grada, a potencira se naselje Mlakve, u kojem se nalaze izvorišta vode za piće.

- Geološki zavod već duže vrijeme se bavi istraživanjem vezano za Trgovsku goru. Međutim, danas smo svjedoci, vidite da su počeli terenski radovi - izjavio je direktor Zavoda za geološka istraživanja Republike Srpske Mladen Tomić.

- Mi imamo problem zato što Hrvatska odbija svaku saradnju sa nama po pitanju ovih istraživanja. Mi moramo pripremiti za dan kad dođu, da se mogu provesti zajednička istraživanja, da imamo spremne objekte na kojima možemo izvršiti dalja istraživanja i utvrditi direktnu vezu između odlagališta i naše teritorije - rekao je inženjer geologije, Zavoda za geološka istraživanja Republike Srpske Uroš Jurošević.

Paralelno s terenskim istraživanjima u toku su i pravne aktivnosti. Odabrana je francuska advokatska kuća koja bi trebalo da savjetuje Pravni tim BiH, kažu u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Potpisivanje ugovora očekuje se narednih dana.

- U Sloveniji se priprema izgradnja bloka sljedećeg bloka u nuklearki "Krško". Oni će proširivati kapacitete i u Vrbini imaju prostor da odlažu niski radioaktivni otpad. Mislim da Hrvatska treba da plati Sloveniji koja ima kadrovski i sve druge potencijale da može kvalitetno da odlaže taj otpad, da to ne radi ovdje - naveo je koordinator Еkspertskog i pravnog tima u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Savjeta ministara BiH Borislav Bojić.

- Vjerujemo da ćemo u jednom kratkom periodu dostići onaj nivo istraživanja koji već hrvatska strana ima i sigurno da ćemo imati pravu sliku i potkrijepiti naše navode da lokacija Čerkezovac nije odgovarajuća - naglasio je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, u neposrednoj blizini Novog Grada.

Realizacijom ovog plana direktno bi bilo ugroženo više od 250.000 stanovnika u slivu rijeke Une.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: