Roba iz Kine

Pomama za jeftinim stvarima - Temu puni pošte u Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 26.10.2024. 19:04

Popularni Temu, je aplikacija sa jeftinom robom od igle do lokomotive, koja stiže najčešće direktno iz Kine. Cijene su, na prvi pogled niske, samim tim i primamljive, uz naznačene velike popuste.

Većina paketa prolazi carinsku kontrolu bez dodatnih troškova, posebno ako je ukupna vrijednost narudžbe manja od 50 evra. 

Trend rasta broja porudžbina tek će se nastaviti u narednom periodu. 

- Pošte već imaju problema, već su neke testne pošiljke krenule iz Temua, iz Kine prema Bosni i već se nekih desetak dana dešava da pristižu pošiljke Temua. Nisu to još te količine koje su za očekivati, a već se stvaraju problemi na terenu i pošte nisu u mogućnosti da isporuče količine u rokovima koji su normalni za brze pošte - kaže Marinko Tomić, generalni direktor brze pošte "Еuroekspres".

Jednu stvar nikada ne naručujte sa Temua - Opasno je!

Jednu stvar nikada ne naručujte sa Temua - Opasno je!

Pomama za Temuom dovela je i do pojave lažne aplikacije na koju je upozorio i MUP Republike Srpske.

Na njoj se prikupljaju podaci o platnim karticama i drugim ličnim podacima korisnika. Građani mogu da se zaštite tako što će preuzimati aplikacije samo sa zvaničnih izvora, ali provjeriti i ime izdavača.

Oprez: Pojavila se lažna ”Temu” aplikacija koja krade podatke o karticama!

Oprez: Pojavila se lažna ”Temu” aplikacija koja krade podatke o karticama!

- Da obrate pažnju da se naknadno kod Temua nikad ništa ne plaća, da pošte nikad ništa ne plaćaju dodatno ili šalju neke linkove na osnovu kojih traže dodatnu naplatu, uplatu ili podatke sa kartice i takve stvari. Dakle, veoma oprezan biti, naknadno, pogotovo, davati neke dodatne informacije, jer to nije praksa - dodaje Tomić.

Temu dobija konkurenciju: Gigant otvara jeftinu onlajn prodavnicu?

Temu dobija konkurenciju: Gigant otvara jeftinu onlajn prodavnicu?

Temu će učiniti da budete neodlučni, zato treba obratiti pažnju da naručene stvari ne držite predugo u korpi, jer se iznos kupovine neprimjetno povećava. Besplatna dostava traje od šest do 14 radnih dana, a neželjenu robu može se vratiti u roku od 90 dana uz potpuni povrat novca. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: