Kvalitet je dobar

Vrijeme je za kupus: Provjerili smo cijenu

  • Izvor: ATV
  • 28.10.2024. 19:25

Od 9-10KM, a negdje i 15 KM košta vreća kupusa. Gotovo dvostruko skuplje u odnosu na prethodnu godinu. Kupus je ove sezone skup zbog visoke temperature i suše.

Petra Bešlić iz Donjeg Crnjelova pod kupusom ima 5 hektara. 

„Ove sam godine zadovoljna na osnovu prošle godine. Prošle je bio stvarno jeftin i sad je skup ulog, ali je isplativ, sad mu je dobra cijena, a sada eto da nismo uradili to navodnjavanje.  Skupo je sve, meni je žao ljudi u gradu koji ne mogu teško je mnogi ne mogu staviti zimnicu, njima je mnogo, ali i nama je veliki ulog", kaže Petra.

Kupus je na većini njiva spreman da se siječe. Kvalitet je dobar imajući u vidu izazovnu godinu kakva je bila, kažu proizvođači. 

„Kupus je posijan negdje u mjesecu junu u julu rasađivan, i evo tek sad je stigao na red za sječenje. Sorta je kompas. Predusjev za ovaj kupus je bila pšenica, tako da dva usjeva se s ove parcele skida. Negdje oko 9 dunuma je u pitanju ovdje. Što se same sjetve tiče bilo je teško od same sjetve moralo se stalno zalijevati. Cijena kupusa će nadam se to nadoknaditi. 10, 12-13 maraka je sad vrećica, ja se ne sjećam da j ikada cijena kupusa vrećica ikada bila tako velika, kaže Mustafa Gradašević, iz Janje.

Situacija sa cijenom kupusa slična je i u regionu, gdje je zbog istih razloga došlo do velikog poskupljenja. S obzirom na više cijene svježeg, a samim tim i kiselog kupusa, ove godine, sarma bi mogla biti papreno skupa.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: