Ogroman značaj

Potpisan memorandum o saradnji UKC Srpske i kineske provincije Gansu

  • 24.09.2024. 16:45

Sedmočlana delagacija kineske provincije Gansu, predvođena viceguvernerom, posjetila je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske. Potpisan je memorandum o saradnji između najveće bolnice u ovoj kineskoj provinciji i UKC-a. Ogroman je značaj posjete kineske delegacije, čiji će potpisani sporazum donijeti višestruku korist - od razmjene kadrova do usavršavanja, kažu u UKC-u Srpske.

- Više puta smo do sada pokazali koliko stremimo struci, nauci a kad u sve to spomenete Kinu onda je jasno da je to nešto što može omogućiti izuzetne pomake našoj ustanovi i u struci, nauci, usavršavanju kadrova i dolazak kineskih stručnjaka u našu ustanovu - rekao je Sloban Hajder, pomoćnik direktora UKC-a Republike Srpske.

Džou Šen, direktor glavne Bolnice u kineskoj provinciji Gancu, kaže da bi vidovi saradnje mogli biti na višđe polja.

- Ono što je nama posebno zanimljivo je interesovanje koje postoji ne samo za saradnju u oblasti zapadne medicine već i naše tradicionalne kineske medicine. Mogla bi postojati jedna praksa razmjene između tradicionalnih medicina naše dvije zemlje - poručio je Džou Šen.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka, kaže da je ovo samo nastavak saradnje.

- Okvirni sporazum o saradnji između dvije bolnice koje podrazumijeva razjkenu kadrova, edukaciju, učešće u zajedničkim projektima, a sve u sklopu "Jedan pojas jedan put" koji je predsjednik Kine najavio i u sklopu koje je jedan projekat Stanari i Autoputevi - naglasio je Škrbić.

Siniša Berjan, ambasador BiH u Kini, ističe da slijedi još važnih sastanaka.

- I sutra je najvažniji dan- sastanak sa predsjednikom Republike Srpske i potpisivanje sporazuma o saradnji između Republike Srpske i Gansu provincije - kaže Berjan.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?