Najbolja zimnica je ona - domaća. Kada se pravi od srca i od kvalitetnih proizvoda. Upravo takvu, prave i Banjalučani s kojima smo razgovarali. Došli su na Tržnicu da bi već unaprijed bilo sve spremno, kada je u pitanju voće i povrće. Neki od njih imaju i domaće proizvode i plastenike koje koriste da bi napravili što kvalitetniju i bolju zimnicu.
Trgovci su potvrdili da je početak septembra pravo vrijeme za spremanje zimnice. Dana Malić je na pijaci svakodnevno i kaže da prodaja jeste krenula, ali da će sredinom septembra ona biti znatno bolja.
Na tržnici imaju i gotovi proizvodi koji se svakodnevno prodaju. Cijene gotove zimnice se kreću od dvije do 10 KM.
Na kraju, oni koji se odluče da prave zimnicu ove godine, imaju mnogo izbora. Tu su pečene paprike, ajvar, turšija, džem od šljiva. Iako, pravljenje zimnice može biti naporno, kada ugledamo krajnji proizvod, bićemo zadovoljni što ćemo tokom zime upravo uživati u svemu onome što smo sami napravili.
Opširnije pogledajte u nastavku: