Large banner

Pripremite česnicu po receptu naših baka

07.01.2024

05:00

Komentari:
Припремите чесницу по рецепту наших бака

Božićna česnica je neizostavni dio božićnih praznika i prema narodnim običajima obavezno treba da se nađe na trpezi. Bez obzira na razlike u običajima i pripremi, česnica za Božić jeste jedna od tradicija koja radosno spaja i okuplja ukućane oko stola.

У зависности од краја у ком се прави, домаћице у чесницу стављају дрвце, гранчицу дрена, пасуљ, жито, језгро ораха, гранчицу бадњака, новчић...

Рецепт који вам доносимо веома је једноставан, а овакву чесницу су спремале наше баке.

Састојци:

600 грама брашна

1 коцка свјежег квасца

300 мл млијека

1 јаје

1 жуманце

100 мл уља

со

½ кашичице шећера

Припрема:

Квасац растопите у мало топлог млијека, па додајте шећер и оставите га 30 минута да се активира.

Када је активиран, додајте једно умућено јаје, со и уље.

Затим постепено сипајте брашно, уз долијевање преосталог млијека.

Мијесите док не добијете глатко тијесто.

Тијесто прекријте чистом крпом и оставите га да нарасте.

На радну површину поспите брашно, па премастите тијесто и обликујте га у облик погаче.

Жуманце и мало млијека умутите, па премажите погачу и украсите је по укусу.

У подмазан плех ставите тијесто, па га пеците у загријаној рерни на 200 степени 10 минута, а онда смањите температуру на 170 степени и пеците док не добије лијепу, златасту боју.

Podijeli:

Large banner