Banjaluka

Promocija "Grafika o velikanima Srpske nauke i umjetnosti"

  • Izvor: ATV
  • 14.10.2024. 19:05

Grafika o velikanima srpske nauke i umjetnosti pokazuje bogatstvo srpskog naroda i njegove istorije. Predstavljene su grafike najistaknutijih srpskih umova koje će biti dostavljene školama u Srpskoj kao nastavno sredstvo.

- Same grafike u sebi sadrže Kju Ar kod koji đaci mogu skenirati i na taj način saznati mnogo više o autorima. Ja želim da se zahvalim ne samo predsjedniku Republike, već i predsjednici Cvijanović i svim institucijama koje su nas podržale u ovom poduhvatu. Posebnu zahvalnost dugujemo gospodinu Šarčeviću i Službenom glasniku Srbije sa kojim planiramo i dalje zajedničke aktivnosti, a sve u cilju najbolje promocije svega onog na šta mi kao narod možemo biti ponosni - smatra Miloš Lukić, direktor Službenog glasnika Republike Srpske.

- Ono nisu bilo kakvi posteri, to su umjetničke grafike. Svaki detalj, morao je da se otkupi, odnosno, autorsko pravo. Nije to onako, kolažno nabacano. Za svaki detalj, traži se određena vrsta pravne saglasnosti. To nije tako lako ni napraviti - rekao je Mladen Šarčević, direktor Službenog glasnika Srbije.

Ova izložba pokazuje bogatstvo srpskog naroda u naučnom i umjetničkom smislu i predstavlja veliki poduhvat koji okuplja Republiku Srpsku i Srbiju, smatra srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović.

- Ovdje dimenziju ima internet i mogućnost da dođete do određenih informacija, a da pri tome postoji vjerodostojna informacija i podsjećanje i učenje o onome što su ljudi koji sa pravom nose naziv srpski velikani, bez obzira da li je riječ o umjetnosti ili nauci - izjavila je Željka Cvijanović. 

Uskoro će u Beogradu biti promovisan i Atlas Srbije, a isti takav planira se i za Republiku Srpsku. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: