Okupio se veliki broj vjernika

Sabor u spomen sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske

  • Izvor: ATV
  • 13.07.2024. 19:20

Veliki broj vjernika iz cijelog Istočnog Sarajeva prisustvovao je liturgiji koju je služio mitropolit crnogorsko primorski Joanikije uz sasluženje mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Oni su se prisjetili Sveštenomučenika dabrobosanskih koje su ustaše pobile u Drugom svjetskom ratu. Među njima su bili tadašnji mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić i vladika Varnava, koji su bili primjer hrišćanskog stradanja.

"On je bio stub ognjeni oko koga se okupljao vjerni srpski narod u BiH, veliki autoritet. Ne onaj autoritet koji pritiska, koji gazi sve pred sobom i koji sve silom svoje vlasti potčinjava, nego autoritet ljubavi", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Mitropolit Hrizostom zahvalio je vladici Joanikiju jer je posjetio istočnu Ilidžu. To je kaže dokaz velike ljubavi prema vjernom narodu.

"Neka Gospod današnjim molitvama braćo i sestre, kako što reče otac Dušan u propovjedi, i nas utvrdi da i mi budemo kao i oni čvrsti, jaki, Duhom svetim osnaženi, učvršćeni i kada dođu vremena iskušenja budemo i mi čvrsti i odlučni kao što su bili sveti Petar i Varnava", rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Mitropolit Joanikije tamošnjem hramu darovao je i dio odežde svetog Vasilija Ostroškog, koje će biti izložene u hramu na Veljinama. Vjernici kažu, ovo im mnogo znači.

"Treba da se uvijek okupljamo, da se pazimo i čuvamo i da se volimo. A vidimo sa druge strane sile navaljuju na Srpski narod, a narod je Srpski veliki narod i gostoprimljiv", kažu vjernici.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, u maju 2005. godine, proglasio je svetim Sveštenomučenike dabrobosanske, stradale od ustaške ruke od 1941. do 1945. godine i od komunista nakon Drugog svjetskog rata.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.